Pălărie, despre decizia lui Cîmpeanu. „O rețetă inconștientă proprie”

Ministrul interimar al Educației a anunțat revenirea la școală, în formatul fizic, acolo unde rata de vaccinare a ajuns la 60% din rândul cadrelor didactice și nedidactice

Senatorul USR Ștefan Pălărie, șef al comisiei de muncă din Senat, este foarte critic la adresa ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, după anunțul făcut de acesta din urmă în legătură cu modul în care vor începe școlile de săptămâna viitoare.

De altfel, Pălărie atrage atenția cu privire la condiționarea prezenței fizice doar în baza ratei de vaccinare din unitățile de învățământ, și nu a ratei de la nivelul UAT, ori a incidenței cazurilor, riscă fie să transforme în focare comunitare, fie ca școlile mici să fie închise. „Avem Pandemie MADE IN ROMANIA, cu cifre halucinante – număr de îmbolnăviri grave și număr de decese. Avem OMS prezent ca să înțeleagă cum de am ajuns aici și mai ales ce trebuie făcut”, a scris Ștefan Pălărie pe contul său de Facebook.

De asemenea, senatorul precizează că soluția găsită de Cîmpeanu este tot una Made in Romania, „cu o rețetă inconștientă proprie care leagă deschiderea școlilor cu prezență fizică de un indicator care nu numai că nu a fost utilizat în nici o altă țară în combaterea pandemiei, dar nici nu este identificat ca fiind un factor major de impact asupra îmbolnăvirilor”, a mai scris senatorul USR.

Ștefan Pălărie afirmă că dincolo de lipsa de fundamentare a acestei decizii, logica elementară patinează, și recunoaște în același timp că a critica este foarte ușor, motiv pentru care vine și cu o serie de măsuri pe care le consideră ca fiind potrivite. „Redeschiderea fizică a școlilor când încă dai oxigen în parcări de spitale nu poate fi acceptată decât parțial, condiționată de niveluri de incidență, și cu măsuri de închidere a altor surse de transmitere comunitară”, a precizat senatorul, care a subliniat că o soluție ar fi integrarea datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) cu platforma de vaccinare pentru a putea calcula rata de vaccinare a colectivității școlare adulte, adăugând aici și părinții elevilor.

Totodată, Pălărie susține că „liderii politici care și-au luat pe persoană fizică, în primăvara, campania de vaccinare și au făcut-o praf măcar acum să înțeleagă că este suicid colectiv continuarea politizării acestei crize sanitare”, mai mult, că deciziile după ureche „o să ducă la o nouă creștere a valului 4 sau la tentația de a măslui din nou realitatea prin cifre false”.

De altfel, acesta s-a arătat optimist în privința ședinței comune a Ministerului Educației și cel al Sănătății, unde alături de reprezentanții MS vor participa și reprezentanta OMS, și poate „schimbă nebunia asta”.

Ministrul interimar al Educației a anunțat revenirea la școală, în formatul fizic, acolo unde rata de vaccinare a ajuns la 60% din rândul cadrelor didactice și nedidactice, indiferent de incidența cazurilor de infectare Covid din localități.

Reaminitim că Sorin Cîmpeanu a fost convocat, pe 10 noiembrie, la audieri în comisia de muncă din Senat, iar tema acestora este în legătură cu pandemia și impactul asupra educației.

Cîmpeanu, convocat la audieri în comisia de muncă

Articolul precedentGrindeanu îl vede pe Marcel Ciolacu candidatul ideal pentru funcția de premier
Articolul următorNu beneficiem de salariul minim european, iar coșul zilnic de cumpărături rămâne un lux