Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Ne-am obișnuit cu dialogurile acide lansate din tribuna Parlamentului.

Ne-am obișnuit cu ironii mai mult sau mai puțin fine, jigniri, luat în balon și, în general, cu o lipsă totală de respect. Ca de la politician la politician.

Nici cu ocazia moțiunii de cenzură de azi lucrurile nu au stat diferit. Nu s-a ținut cont nici de etichetă, nici de costum și cravată, nici măcar de faptul că, totuși, o moțiune nu se întâmplă chiar în fiecare zi.

Claudiu Târziu aruncă cu cuvinte nu tocmai acide

Ci de-a dreptul amenințătoare. Instigatoare la ură. Mai deplasate decât ar fi fost cazul.

”O să dai socoteală pentru mizeriile pe care le verși în capul AUR”, declară Târziu, adresându-se lui Alexandru Muraru, consilierul premierului pentru pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

”Dacă eram legionar, știți cum procedam, da? Așa, doar cu cuvintele”, a continuat el. Pentru că nu, în niciun caz legionarii n-au comis asasinate politice în perioada interbelică. Nu, nu, au fost doar lapte și miere cu cei care nu le plăceau sau care li se opuneau.

Sorin Grindeanu face apel la filme

Și, destul de evident, și la poziția USR față de drepturile LGTB:

”Ați născut împreună cu liberalii în beția puterii un zombie politic numit Cîțu. Sunteți părinte unu și părinte doi pentru acest zombie.”

Nu știm dacă imaginația debordează sau dacă intoleranța e prea mare. Cert este că, de la tribună, imaginile sar ca banii din bancomat. Banii altora, nu ai noștri.

Tot de filme se leagă și Șoșoacă

Nu degeaba suntem generația care se uita la casete video pe video-uri împrumutate. Sau care ne înțepam la cablu, la vecinul. Probabil replicile acide tot de acolo au fost învățate, că prea se aseamănă.

”Ați chemat chestorii să vă apere de o femeie, păi nu erați Superman? Eu sunt Xena prințesa războinică, eu am mai multe șanse decât dumneavoastră Superman”.

Din nou, imaginație debordantă. Din partea lor. Eu, una, oricât aș încerca, nu pot să mi-o imaginez pe Șoșoacă pe post de Xena.

Ciolacu combină filmele lui Grindeanu cu cele ale lui Șoșoacă

”Acum ați ajuns șef peste un hoit politic”, afirmă Ciolacu și încheie cu ”Florine, Superman, ai căzut în cap. Zboară acasă lin!

Sună mai mult a epitaf, dar, după cum am mai spus, se pare că de la tribună poți afirma orice. Și celălalt se oftică doar pe moment. Își pregătește următoarele replici acide, își mai așează cravata și-apoi se pregătește să negocieze, mai târziu, împreună, următoarea mutare.

Circul e doar pentru noi, ăștia de acasă, care avem iluzia că deținem puterea, cam o dată la patru ani.

În rest, putem să ne delectăm, să ne enervăm sau să nu ne mai pese. Nu de alta, dar dacă avem chef de replici cu adevărat inteligente, revizionăm MASH. Sau Seinfeld. Sau orice alt serial din care politicienii n-au învățat decât că trebuie să se audă hohote pe fundal.

Articolul precedentOficial. Guvernul Cîțu a fost demis, cu 281 de voturi
Articolul următorÎn Plenul Parlamentului European s-a solicitat ridicarea vizelor pentru călătoriile românilor în SUA
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.