Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Florin Cîțu s-a fotografiat în biroul de la Guvern cu un câine fără stăpân, cu scopul de a încuraja adopția animalelor din adăposturi. Nimic greșit, nimic senzațional.

Undeva după 2010, a intervenit o reală modă printre politicieni: poza cu animalul (la patruped, ne referim).

Poza cu patrupedul: o cutumă respectată de politicianul modern

Cioloș a ales pisici, Ludovic Orban s-a pozat lângă câini, iar Vadim a devenit o memă virală, pozând cu un pechinez care nu arăta prea viu la acel moment.

Întrebarea care se pune: oricât de umani ar părea politicienii în compania unui patruped, oricât de sinceri și oricât de ”animal lovers”- mai prezintă ei credibilitate? Le urmează cineva exemplul? Mai este impresionabilă acea poză? Acea atitudine blajină? Acel indemn aproape biblic?

Dacă în urmă cu 10 ani, poate, în 2021 răspunsul este unul: nu.

Cîțu s-a fotografiat cu Cuțu și nimeni nu a fost impresionat

Cîțu a postat pe contul de socializare o imagine în care apare în biroul său de la Palatul Victoria alături de un câine fără stăpân. Scopul: adopția animalelor abandonate. Contextul: Ziua Mondială a Animalelor.

De asemenea, premierul a ținut să lanseze un îndemn altor politicieni (primari și președinți ai consiliilor județene): să facă front comun într-o campanie națională, în care să punem accent pe soluții pentru câinii fără stăpân.

Din nou, nimic suspect. Singura parte la care putem obiecta este că problema adăposturilor din țară rămâne nerezolvată și în restul de 364 de zile din an.

Să nu uităm că un cățel ne oferă companie, ne păzește, pot fi folosiți pentru terapie asistată și sunt cei mai buni căutători în misiuni de salvare de vieți omenești sau depistare de mărfuri ilicite. România civilizată pe care dorim să o clădim își protejează cetățenii și totodată își tratează animalele cu empatie și respect”, a precizat premierul.

Nu e de ajuns o poză cu un câine fără stăpân pentru a rezolva problema

Nu intrăm în discuții despre cum poza aceasta n-o să-l facă pe Cîțu mai iubit de populație. Și-a pierdut prea multe procente, pentru a le recupera cu o poză drăguță.

Problema e că îndemnul lui, oricât de nobil ar părea, nu rezolvă nici suprapopularea din adăposturi, nici nu face o magie peste noapte, pentru a educa oamenii să-și sterilizeze animalele. Ca să evite abandonul.

Iar cuvintele lui, cu care rezonez total, n-o să facă impresie. N-o să finanțeze adăposturi. N-o să îndemne la adopții. O să fie fix zero. Hai, poate un zâmbet, că e un câine drăguț.

Articolul precedentNăsui: „Pe ultima sută de metri, Florin Cîțu face un cadou de rămas bun bugetarilor”
Articolul următorUn urs a fost împușcat, deși echipa de intervenție a fost chemată pentru a-l alunga
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.