Năsui: „Pe ultima sută de metri, Florin Cîțu face un cadou de rămas bun bugetarilor”

Premierul ia decizii pe „bandă rulantă” chiar înainte de moțiunea de cenzură

Fostul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui este critic cu premirul Florin Cîțu, despre care spune că încearcă să le ofere un cadou, pe final de mandat, bugetarilor, dar și celor cu pensii speciale, prin creșterea salariului minim pe economie, cel care stă la baza calculului pentru veniturile acestora.

De altfel, USR PLUS avea în programul de guvernare un proiect în privința tăierii taxelor pentru cei care au salariul minim pe economie, fiind vizați peste 1,6 milioane de angajați care sunt plătiți cu 1.386 de lei „în mână”.

„Pe ultima sută de metri, Florin Cîțu face un cadou de rămas bun bugetarilor și celor cu pensii speciale, în loc să aplice programul de guvernare și să mărească real veniturile populației.

În ultimele ședințe de guvern de dinaintea moțiunii, guvernul echipei câștigătoare pune pe ordinea de zi, la repezeală, o hotărâre de guvern prin care crește cu un oarecare procent salariul minim pe economie.

De ce are statul interes să tot crească salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare?

În primul rând pentru că atunci când crește salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul. Din 100 de lei salariu, aproximativ jumătate merg la angajat și jumătate merg la stat. Creșterea salariului minim este o metodă de a crește banii pe care îi ia statul și de a diminua banii întreprinderilor private.

În al doilea rând pentru că atunci când crește salariul minim brut, cresc toate salariile bugetarilor. Toate salariile bugetarilor sunt exprimate în termeni de salariu minim (conform L153/2017). Chiar dacă această lege se referă la personalul angajat în structurile centrale ale statului, cele din local sunt raportate la salariul viceprimarului, care la rândul său depinde de legea 153/2017. În final, toate vor crește”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Totodată, fostul ministru face referire și la nivelul pensiilor speciale, care sunt legate de salariul în plată, în timp ce pensia contribuabililor „de rând” este legată numai de contribuția angajaților. Mai mult, Năsui a făcut o cpmparație între un guvern socialist, care crește salariul minim brut și impozitează masiv, respectiv, un guvern liberal, care alasă mai mulți bani oamenilor care muncesc. „Să crească salariul minim net, cel care contează cu adevărat, prin a elimina din povara fiscală care apasă pe el. Suntem campioni europeni la impozitarea salariului minim. De aceea ne gonim forța de muncă din țara. De aceea avem penurie de forță de muncă. De aceea suntem campioni la sărăcie în muncă. De acolo ni se trag multe rele”, a mai scris Năsui, care a completat că dacă actualul guvern era liberal, nu ar fi mărit salariul minim brut, „ci l-ar fi scutit de taxele enorme pe care tot el le impune. Adică ar fi început să aplice programul de guvernare (n.r. zero taxe pe salariul minim). În felul acesta ar fi crescut salariile tuturor românilor indiferent că sunt bugetari sau în privat și am fi ajutat mediul de afaceri să treacă prin criză”, a mai scris Claudiu Năsui.

Potrivit proiectului ce se află pe ordinea de zi a ședinței guvernului, salariul minim pe economie ar urma să crească de la 2.300 de lei (1.386 net) la 2.550 de lei (1.524 de lei „în mână”) începând de la 1 ianuarie 2022.

PSD îi va face plângere penală lui Florin Cîțu

Articolul precedentUSR PLUS face ultimele socoteli înainte de moțiunea de cenzură
Articolul următorNu ești nici mai uman, nici mai plăcut dacă te fotografiezi cu un câine fără stăpân