Foto: Facebook/Ivan Patzaichin
Foto: Facebook/Ivan Patzaichin

România a rămas fără unul dintre cei mai mari sportivi: după 3 luni de internare în Spitalul ”Elias”, fostul mare canoist, Ivan Patzaichin, a încetat din viață. 

Patzaichin a fost un canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984. De asemenea, a fost și triplu laureat cu argint.

Gabriela Firea: ”Ivan Patzaichin înseamnă povestea unui om care a muncit până la epuizare”

Legenda canotajului românesc, Ivan Patzaichin, ne-a părăsit astăzi.

Ivan Patzaichin înseamnă povestea unui om care a muncit până la epuizare pentru a-și împlini visul de a fi cel mai bun. Înseamnă patriotism, curaj, ambiție și determinare, modestie și fair play. Înseamnă puterea de a nu renunța niciodată.

Ivan Patzaichin a plecat din localitatea natală Milă 23 și a înălțat tricolorul românesc pe primul loc în competițiile mondiale. A cucerit aurul la cele 5 Olimpiade la care a concurat, dar și nenumărate alte performanțe în toate campionatele lumii”, a scris, pe contul de socializare, fostul Primar General al Capitalei.

Gabriela Firea a adăugat și faptul că, în calitate de Primar General, în anul 2018, a propus Consiliul General al Municipiului București ca Ivan Patzaichin să devină cetățean de onoare al Capitalei, titlu care i-a fost decernat. Politiciana a precizat că a fost extrem de onorată să îi înmâneze distincția în cadrul ceremoniei.

Ivan Patzaichin ne-a lăsat moștenire lecția sa de patriotism și demnitate. Drum binecuvântat, Ivan Patzaichin. Dumnezeu să te odihnească!”, a scris, pe contul de Facebook, Gabriela Firea.

Ivan Patzaichin: Fiul Deltei și un ambasador de excepție al României

Din 1968, Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante.

În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că, dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit.

Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală. Delegația României a făcut contestație, canotistul obținând medalia de aur.

A avut, în total, 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

”A trebuit să reiau lupta. Să lupt din nou. Să realizez ceea ce mi-am propus”

Totdeauna am fost mândru că sunt român şi bucuros să reprezint România. Întotdeauna am dorit să câştig, deşi foarte puţină lume ştie că nu uşor se câştigă. Foarte puţină lume ştie că nu am început aproape nimic cu dreptul, de fiecare dată trebuia să mi se întâmple ceva. A trebuit să reiau lupta. Să lupt din nou. Să realizez ceea ce mi-am propus”, declara Patzaichin, în 2019.

Articolul precedent„Omul Dunării” a plecat. Ipocrizia politicienilor rămâne
Articolul următorOrban îl acuză pe Cîțu că ar fi destabilizat PNL
Jurnalist full-time / Pesimist part-time