Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Potrivit unui raport Amnesty International, El Salvador a ajuns țara unde aproape 2 % din populație se află în detenție, autoritățile salvadoriene fiind acuzate de încălcări masive ale drepturilor omului, informează CNN.

De asemenea, potrivit raportului, de la sfârșitul lunii martie și până în prezent și-au pierdut viața zeci persoane, țara fiind plasată în stare de urgență după creșterea numărului de omucideri din cauza conflictelor dintre bandele Barrio 18 și MS-13.

Măsura luată de adunarea legislativă vine în contextul în care, într-o singură zi, 62 de persoane au fost ucise din cauza conflictului, măsura fiind prelungită de două ori.

El Salvador, plasată în stare de urgență pentru a face față unei creșteri a numărului de omucideri

Potrivit unei declarații a guvernului salvadorian, peste 36 de mii de persoane au fost reținute și trimise în închisoare, autoritățile salvadoriene fiind acuzate de  „încălcări flagrante și pe scară largă ale drepturilor omului și pedepsesc persoanele care trăiesc în sărăcie.”

Directorul pentru America la Amnesty International, Erika Guevara-Rosas, a declarat că autoritățile ar trebui să intervină pentru a opri conflictele dintre traficanții de droguri.

„În loc să ofere un răspuns eficient la violența dramatică provocată de bande și la provocările istorice de securitate publică cu care se confruntă țara, ele supun poporul salvadorian unei tragedii”, a precizat aceasta.

De asemenea, peste 1.000 de copii au ajuns să fie reținuți în centre pentru tineri, mulți fiind acuzați că fac parte dintr-un grup ilegal de organizații teroriste.

Reamintim că în țara noastră, potrivit unui raport publicat de Consiliul Europei, deținutul român are, în medie, 34 de ani și își petrece trei ani în închisoare. De asemenea, din 100 de deținuți, cinci sunt femei.

Totodată, în țările nordice și și Olanda au cei mai puțini cetățeni încarcerați sau eliberați sub probațiune. La polul opuse se află Turcia, Anglia și Polonia, unde sunt înregistrate cele mai mari rate de încarcerare și probațiune.

Raportul Consiliului Europei arată că rata de încarcerare din România a scăzut cu 17% între 2005 şi 2015, iar timpul petrecut în închisori de deţinuţi a crescut cu 30% în aceeaşi perioadă.

Citește și articolul: Închisoare cu executare pentru un șofer prins în flagrant cu 400 de euro mită

Articolul precedentTragedie la festivalul SAGA din București
Articolul următorHaos pe un aeroport din Anglia. Zeci de români au fost obligați să părăsească avionul
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.