Sursa foto: Facebook/ Administrația Prezidențială

Descentralizarea administrativă a întârziat în ultimii ani, a declarat președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis în cadrul Adunării Generale a Asociației Orașelor din România. Șeful statului a precizat că modul de funcționare a structurilor administrative locale trebuie să țină cont de realitățile demografice, sociale, culturale și economice regionale. Descentralizarea rămâne una dintre prioritățile cheie ale administrației publice din România, un demers care, din păcate, nu a avansat atât de mult în ultimii ani, a spus președintele României.

Potrivit lui Klaus Iohannis, modernizarea serviciilor publice, precum și a infrastructurii, adaptarea lor la noile cerințe și la un context aflat într-o permanentă dinamică sunt provocări pentru orice comunitate locală, fie că este vorba de marile orașe sau de localitățile mai mici. Indiferent de locul în care trăiesc, cetățenii își doresc același lucru, respectiv servicii publice rapide, eficiente și de înaltă calitate, a mai spus Iohannis.

Iohannis: Trebuie dezvoltate orașe verzi, fără poluare, rezistente la schimbările climatice

Șeful statului a apreciat că „misiunea de a administra o comunitate nu este deloc ușoară, iar încrederea oferită de cetățeni reclamă rezultate concrete și pe termen lung”.

Implicarea cetățenilor în procesul decizional este deosebit de importantă, autoritățile trebuind să acționeze ca un partener real al acestora. Klaus Iohannis a subliniat importanța digitalizării serviciilor oferite locuitorilor, precizând că trebuie dezvoltate orașe verzi, fără poluare, rezistente la schimbările climatice.

„ Mă bucur că din ce în ce mai multe administrații locale operează cu concepte precum Smart City sau Green City și au început să își digitalizeze cât mai mult serviciile, în beneficiul locuitorilor. Sunt convins că investițiile constante în dezvoltarea acestor modele reprezintă viitorul comunităților noastre. Provocările ultimilor ani ne-au demonstrat că trebuie să construim orașe reziliente și sustenabile, capabile să facă față cu succes unor potențiale crize. În acest sens, este nevoie de deschiderea dumneavoastră pentru adoptarea unor soluții locale la problemele globale. Trebuie să dezvoltăm orașe verzi, fără poluare, rezistente la schimbările climatice și ale căror resurse sunt bine protejate și utilizate în mod eficient”, se arată în mesajul președintelui Iohannis.

iPreședintele Forța Dreptei critică pe toată lumea. Ce l-a nemulțumit în seara când Zelenski le-a vorbit românilor

Articolul precedentPurtătorul de cuvânt al Guvernului „liniștește apele” privind intimidarea jurnaliștilor români
Articolul următorPoluare record în Iași: ”Înghiţim praf la kilogram. Cui îi pasă?”