Frans Timmermans, șeful politicii de mediu Green Deal, a anunțat că Europa va reveni la producerea energiei electrice pe bază de cărbune din cauza războiului izbucnit dintre Rusia și Ucraina. Acesta a precizat că „trebuie să ne adaptăm”, după ce istoria a luat o altă direcție în urmă cu o săptămână.
„Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus Timmermans, potrivit Politico.
Decizia vine în contextul în care statele membre Uniunii Europene au încercat, de-a lungul anilor, să renunțe la cărbune în sistemul energetic. Cu toate acestea, prețurile la energie au cunoscut o creștere substanțială din cauza politicii agresive de decarbonizare.
Europa va renunța definitiv la gazul rusesc
De asemenea, Timmermans a precizat că în următoarele zile, UE va adopta o legislație prin care statele membre vor putea utiliza în continuare cărbunele, în contextul în care Rusia folosește gazele naturale ca o armă politică în războiul pe care l-a declarat întregii lumi. Federația Rusă e responsabilă pentru o treime din gazele utilizate în Europa.
Primele țări care au anunțat deja o revenire la cărbune sunt Italia și Polonia, precizând că se vor redeschide mai multe centrale electrice pe cărbune.
Purtătorul de cuvânt al Asociației Internaționale a Producătorilor de Petrol și Gaze, Nareg Terzian, a declarat că atacul asupra Ucrainei „nu ajută cazul gazului”, acesta precizând că e nevoie ca Europa să își caute noi surse de import pentru a renunța la dependența față de gazul rusesc.
Cu toate acestea, Timmermans a atras atenția că readucerea în prima linie a cărbunulei nu ar trebui să încetinească „tranziția noastră către surse regenerabile, pentru că de asta avem nevoie pentru a preveni celălalt pericol mortal cu care ne confruntăm, și anume criza climatică.”
Totodată, acesta a mai spus că majoritatea consumatorilor europeni vor simți o scumpire continuă a prețurilor la energie și gaze din cauza conflictului ruso-ucrainean.
„Nu voi fi sfiit să spun cetățenilor noștri, din moment ce suntem amenințați într-un mod atât de fundamental, există un preț. Și este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că acel preț este plătit într-un mod echitabil, astfel încât să ne protejăm cetățenii împotriva creșterilor uriașe ale prețurilor pe piața energiei”, a conchis Timmermans.
Portugalia devine a patra țară din UE care renunță la energia electrică pe bază de cărbune