Sursa foto: natgeo.ro

Frans Timmermans, șeful politicii de mediu Green Deal, a anunțat că Europa va reveni la producerea energiei electrice pe bază de cărbune din cauza războiului izbucnit dintre Rusia și Ucraina. Acesta a precizat că „trebuie să ne adaptăm”, după ce istoria a luat o altă direcție în urmă cu o săptămână.

„Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus Timmermans, potrivit Politico.

Decizia vine în contextul în care statele membre Uniunii Europene au încercat, de-a lungul anilor, să renunțe la cărbune în sistemul energetic. Cu toate acestea, prețurile la energie au cunoscut o creștere substanțială din cauza politicii agresive de decarbonizare.

Europa va renunța definitiv la gazul rusesc

De asemenea, Timmermans a precizat că în următoarele zile, UE va adopta o legislație prin care statele membre vor putea utiliza în continuare cărbunele, în contextul în care Rusia folosește gazele naturale ca o armă politică în războiul pe care l-a declarat întregii lumi. Federația Rusă e responsabilă pentru o treime din gazele utilizate în Europa.

Primele țări care au anunțat deja o revenire la cărbune sunt Italia și Polonia, precizând că se vor redeschide mai multe centrale electrice pe cărbune.

Purtătorul de cuvânt al Asociației Internaționale a Producătorilor de Petrol și Gaze, Nareg Terzian, a declarat că atacul asupra Ucrainei „nu ajută cazul gazului”, acesta precizând că e nevoie ca Europa să își caute noi surse de import pentru a renunța la dependența față de gazul rusesc.

Cu toate acestea, Timmermans a atras atenția că readucerea în prima linie a cărbunulei nu ar trebui să încetinească „tranziția noastră către surse regenerabile, pentru că de asta avem nevoie pentru a preveni celălalt pericol mortal cu care ne confruntăm, și anume criza climatică.”

Totodată, acesta a mai spus că majoritatea consumatorilor europeni vor simți o scumpire continuă a prețurilor la energie și gaze din cauza conflictului ruso-ucrainean.

„Nu voi fi sfiit să spun cetățenilor noștri, din moment ce suntem amenințați într-un mod atât de fundamental, există un preț. Și este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că acel preț este plătit într-un mod echitabil, astfel încât să ne protejăm cetățenii împotriva creșterilor uriașe ale prețurilor pe piața energiei”, a conchis Timmermans.

Portugalia devine a patra țară din UE care renunță la energia electrică pe bază de cărbune

Articolul precedentPutin a transformat Rusia în Coreea de Nord a Europei
Articolul următorBoris Johnson, îngrijorat de siguranța europenilor. Ce mesaj are pentru Putin
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.