Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Portugalia a închis, zilele trecute, ultima sa termocentrală pe bază de cărbune.

Prin această acţiune benefică mediului, ţara devine al patrulea stat din Uniunea Europeană care pune punct utilizării acestui combustibil fosil pentru a produce electricitate, transmite Reuters.

ONG-ul pentru protecţia mediului Zero a precizat, într-un comunicat de presă, că termocentrala pe cărbune de la Pego, centrul Portugaliei, era al doilea mare emitent de CO2 din această ţară, şi a adăugat că “eliberarea de cea mai importantă sursă de gaze cu efect de seră este o zi glorioasă pentru Portugalia”.

2030: data ţintă pe care şi-a propus-o Portugalia cu privire la încetarea utilizării acestui combustibil fosil

Ţara şi-a propus încetarea utilizării cărbunelui pentru producţia de electricitate cu mult înainte de 2030.

Belgia, Austria şi Suedia sunt celelalte trei state membre ale UE care au încetat deja să mai utilizeze cărbune pentru a produce energie electrică.

Deşi un procent important de 60%-70% din energia electrică din Portugalia este produsă din surse regenerabilă, această ţară se bazează în continuare pe importurile de combustibili fosili pentru a-şi acoperi necesarul de energie, mai arată sursa citată.

Există îngrijorări că termocentrala de la Pego, care aparţine grupului privat Tejo Energia.

Totuşi, termocentrala ar putea fi reconvertită pentru a putea arde peleţi din lemn.

Provocarea acum este să ne asigurăm că firmele de utilităţi nu fac greşeala de a înlocui cărbunele cu gazele naturale sau biomasă nesustenabilă”, a declarat Kathrin Gutmann, director la Europe Beyond Coal.

Conform unui proiect de document consultat de Reuters, în luna iunie, Uniunea Europeană se gândeşte să înăsprească regulile cu privire la posibilitatea ca energia produsă pe baza arderii lemnului să fie clasificată drept regenerabilă.

Articolul precedentAnca Dragu, revocată de la șefia Senatului
Articolul următorPreşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primită la Cotroceni
Jurnalist full-time / Pesimist part-time