Foto: Greenpeace România
Foto: Greenpeace România

Pădurile sunt tăiate la secundă, atât în România, cât şi în majoritatea ţărilor europene.

Mai mulţi activiști de mediu, proveniţi din 14 țări ale Uniunii Europene, au protestat în ultimele zile pentru a atrage atenția asupra ratei alarmante în care lumea își pierde pădurile.

Un exempu este coaliția #Together4Forests (#ÎmpreunăPentruPăduri), coaliţie formată din zeci de organizații de mediu care continuă protestele din întreaga Europă.

Guvenele naționale și Uniunea Europeană: complici la distrugerea pădurilor și a ecosistemelor

Pădure din România, dispărută în doar o zi- Greepneace România

Reprezentanţii cer să se pună capăt încălcării drepturilor omului care are loc, chiar în acest moment, pe tot globul, în numele consumului societăților europene.

Conform unui raport Greenpeace, din România şi până în Suedia, activiștii de mediu au făcut fotografii de la înălțime pentru a arăta cât de rapid dispar pădurile lumii. Scopul: europenii consumă produsele care provin din ariile defrișate.

Ulei de palmier, cacao, soia, carne de vită, cauciuc, lemn, hârtie: sunt zeci de produse care se găsesc pe rafturile supermarketurilor. Toate acestea ajung acolo de pe terenuri în care pădurea a fost tăiată ilegal.

Protest Together4Forests în Suedia

În cazul României, pădurile sunt tăiate masiv, mai ales pentru lemn, nu pentru a cultiva altceva în loc

Europa participă disproporționat la această distrugere când importă soia, ulei de palmier, carne de vită și multe alte produse pe care le regăsim zilnic pe galantare. Miniștrii statelor UE trebuie să îmbunătățească planul Comisiei Europene și să se asigure că nimic din ce ce se vinde în Uniunea Europeană nu contribuie la distrugerea pădurilor, a ecosistemelor naturale și la abuzuri asupra drepturilor omului, care vin la pachet cu aceste produse”, a declarat Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei pentru Păduri și Viață Sălbatică a Greenpeace Romania.

Exploatări forestiere şi defrişări în România

Pe 17 noiembrie 2021, Comisia Europeană a publicat o propunere de lege împotriva despăduririlor

Propunerea legislativă a venit după ce peste un milion de oameni și peste 160 de ONG-uri din coaliția #Together4Forests au cerut autorităților să protejeze drepturile omului, pădurile și alte ecosisteme naturale de impactul consumului european, se arată în raport.

Miniștrii mediului din cele 27 de state UE vor analiza propunerea de lege a Comisiei Europene privind combaterea deforestărilor și vor dezbate amendamente în cadrul acesteia.

Protest Together4forests în Danemarca

Guvernul Franței a semnalat deja că această lege va fi prioritară în mandatul său. Legea anti-defrișare ar trebui să intre pe agenda următoarei întruniri a miniștrilor mediului la Bruxelles, pe 17 martie. De asemenea, Guvernul Franței este cel care prezidează ședințele ministeriale.

Cetățenii UE sunt îndemnați să trimită scrisori miniștrilor care îi reprezintă la aceste dezbateri. Oricine poate face un apel pe site-ul oficial al campaniei: together4forests.eu.

Articolul precedentUltimatum dat de sindicatele din învățământ Guvernului
Articolul următorPrimarul Piedone continuă controalele. Nici Cora, nici Profi nu au trecut testul
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time