Foto: Capital.ro
Foto: Capital.ro

La finalul lunii mai, un proiect de lege ar fi pus stop jafului de lemn, proiect prin care Jandarmeria Română s-ar fi putut implica în monitorizarea și reducerea defrișărilor ilegale.

Cu alte cuvinte, jandarmii ar fi putut să verifice documentele de proveniență și de transport ale încărcăturii.

Tot jandarmii ar fi avut rolul de a verifica identitatea conducătorului sau a pasagerilor, atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională. Procedură simplă. Normală. Pro mediu.

Proiectul de lege a fost depus de deputatul USR din Galați, Bogdan Rodeanu, împreună cu Adrian Giurgiu, deputat de Mureș și membru al Comisiei de Mediu.

Hoții de lemn sunt dependenți de un mijloc de transport. Iar PNL, PSD şi UDMR demonstrează că sunt dependenţi de hoţie

La acel moment, deputatul USR preciza că hoții de lemn sunt dependenți de un mijloc de transport. Practic, orice copac tăiat depinde de o formă de transport, iar jandarmii ar fi putut compara şi verifica actele încărcăturii și ale transportatorului.

Cronologic, ajungem în noiembrie. Mai puţin cronologic, ajungem într-o mascaradă politică, mascaradă care refuză să ajungă la un final. Sau consens. Sau rezolvare.

În noiembrie, se schimbă Mării şi pălării, se discută şi se stabilesc alianţe. Doar că alianţele, previzibil, nu favorizează poporul. Şi nici ţara. Pădurile şi geografia? Cu atât mai puţin.

Dacă, de regulă, pădurile au fost mereu pe un plan secund, în momentul de faţă drujba este în fruntea clasamentului.

Comisia juridică a Senatului a dat aviz negativ proiectului depus de USR împotriva mafiei pădurilor

Noua alianţă (care nici măcar nu a stabilit o culoare politică, un lider sau o direcţie) se grăbeşte să respingă proiectul împotriva mafiei pădurilor.

Noua alianţă, care oscilează între penibil, pesedist, penelist şi minoritar, bate palma cu hoţul. Şi, da, hoţul depinde de politică, aşa cum politica depinde de infractori.

Alianţa între galben, roşu şi verde dă maro

Şi nu este prima dată când dă cu maro. Să facem abstracţie, totuşi de culoarea maro sau de culoarea politică. De cine propune şi de cine refuză.

Să gândim verde, în condiţiile în care România se sufocă în noxe şi-și plânge pădurile pierdute.

Ajungem, nu pentru prima dată, la concluzia că politica este mai toxică decât poluarea, mai tăioasă decât lama drujbei şi mai maro decât scoarţa copacului.

Articolul precedentClinica Nera amendată cu 80.000 de lei
Articolul următorScandalul făcut de Diana Șoșoacă la centru de vaccinare, în atenția DIICOT
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.