Liderul PSD Marcel Ciolacu a explicat, la Antena 3, la ce nivel s-a ajuns cu discuțiile în prvința certificatului Stop Covid. De altfel, acesta a precizat că varianta pe care a prezentat-o ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, are o nouă abordare, „una științifică, una cu un fundament pe zona medicală”, mai mult, nu este o abordare dură, așa cum are varianta liberală. Reamintim că certificatul verde nu înseamnă doar vaccinare, ci și trecere prin boală sau test negativ Covid.
„Dacă nu încercăm să câștigăm credibilitatea românilor în această problemă nu vom reuși să depășim această pandemie. Cu toții ne-am săturat de această pandemie, sunt aproape doi ani de zile de când vorbim. Este evident că va trebui să ne învățăm să trăim cu acest virus. Nu știu cât timp va dura, nu sunt specialist. (n.r. Rafila) a venit cu o propunere legislativă Stop Covid fundamentată științific, totul ca să încercăm să stopăm presiunea pe zona sanitară, mai ales pe zona ATI”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3.
Acesta a subliniat că nu s-a ajuns la forma cea mai bună. „Există și discuții dacă este constituțional sau neconstituțional, dacă sunt eficiente sau neeficiente anumite măsuri, însă ele trebuiesc luate cel puțin în zona de transport în comun”, a mai spus Ciolacu, precizând că nu este vorba de o verificare a certificatului verde, în mijloacele de transport în comun, ci de o limitare a numărului de pasageri pentru a se evita aglomerația. „Eu nu cred în certificatul verde ca un singur instrument. Nu cred că neapărat trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu”, a mai spus Ciolacu, care afirmă că legea care este în Parlament, legea propusă de PNL, prevedea un singur articol obligativitatea vaccinării medicilor. „Iar noi nu a fost de acord. Dar sunt multe alte măsuri pe care le putem lua pentru a preveni să nu ajungem în situația din valul 4”.
De altfel, pe fondul existenței unor parlamentari PSD, care nu sunt de acord cu certificatul verde și care susțin că nu îl vor vota, indiferent de forma în care acesta va ajunge în Parlament, Ciolacu a subliniat că nu a cerut colegilor săi să intre la guvernare pentru a avea dispute, ci pentru a depăși această perioadă de criză.
„În coaliție nu am ajuns la un consens în ceea ce privește certificatul verde cu alte măsuri decât cele care sunt prinse în OUG. Categoric nici cu varianta PNL de a obliga medicii să se vaccineze nu am fost de acord. Nu este singura măsură pe care trebuie să o abordăm. Sunt antiviralele, inovative, există două. Unele au randament de 50%, cele de la Pfizer au 90%. Am văzut pe dl ministru că a avut conferințe de presă și cu reprezentanții celor două companii”, a mai spus Ciolacu.
Liderul PSD a precizat că abordarea ministrului Rafila este una foarte bună, căci a văzut cum acesta a ieșit public și a explicat ce reacții adverse pot avea medicamentele generice, mai toxice, care nu au fost pe piață.
Rafila, despre întârzierea adoptării certificatului Covid. „Eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă”