Ministerul Sănătății schimbă abordarea înaintea valului 5

Vor fi organizate centre de evaluare ambulatorii astfel încât să nu existe o supraaglomerare a spitalelor

Ministerul Sănătății (MS) va avea o nouă abordare în ceea ce privește valul 5 al pandemiei. Concret, vor fi organizate centre de evaluare ambulatorie în care persoanele infectate cu Covid, indiferent dacă sunt asigurate sau nu, vor fi tratate gratuit, astfel încât să nu se mai producă supraglomerarea secțiilor din spital.

Măsura a fost discutată marți de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu secretarul de stat Adriana Pistol și cu președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.

„Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a spus Ministrul Sănătății, potrivit comunicatului MS.

Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a precizat că e important ca pacienții diagnosticați cu Covid să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe.

„Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați”, a menționat Conf. dr. Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

Ministerul Sănătății va realiza centralizarea situației centrelor de evaluare și va pune la dispoziția cetățenilor o hartă interactivă cu acestea cât mai rapid.

Managerul  Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat în ce constă această nouă abordare anunțată de Ministerul Sănătății. „Este vorba de o modificare a traseului pacientului infectat SARS-CoV-2. Dacă în decursul anilor trecuți a avut un anumit traseu, care implica foarte mult spitalele, acum, având în vedere particularitățile acestui val pandemic și a numărului mare de pacienți pe care îl preconizăm că îl vom avea, traseul pacientului infectat se va modifica. Astfel încât presiunea pe spitale să scadă un pic, pentru că ar fi de nesuportat un val de sute de mii de pacienți brusc. Pacienții infectați care nu au nevoie de spitale, adică cei cu forme ușoare și medii, fără insuficiență respiratorie, vor fi evaluați în anumite centre de evaluare. Care sunt, practic, ambulatoriile spitalelor mari, ambulatoriile integrate, sau alte centre ambulatorii, unde pacienții vor putea fi adresați prin medicul de familie, după o monitorizare și o evaluare chiar și telefonică de către medicul de familie și trimiși acolo pentru a fi evaluați direct de către un medic, din punct de vedere clinic și al investigațiilor, dacă va fi necesar, și ce este foarte important, va primi tratament”, a declarat managerul Simin Aysel Florescu, la TVR 1.

Dr. Ioana Stăncel: „Ministerul Sănătăţii ar trebui să propună Guvernului instituirea unor măsuri de urgenţă”

Articolul precedentCiolacu nu vrea să pună presiune pe români să se vaccineze
Articolul următorCodrin Ștefănescu, avertisment: „Poporul nu va ierta trădarea!”