Dr. Ioana Stăncel

Dr. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a afirmat, la Antena 3, că Ministerul Sănătății ar trebui să propună măsuri urgente pentru a face față valului 5 al pandemiei, dar are în acelai timp și câteva sugestii pentru MS, printre acestea aflându-se adaptarea campaniei de informare la un limbaj comun, astfel încât toată lumea să înțeleagă riscurile la care se expune.

Mai mult, dr. Stăncel a subliniat că România este încă departe de încheierea pandemiei, chiar și după trecerea de acest nou val, ce are „bonus” varianta Omicron, mult mai contagioasă decât varianta Delta, care a făcut ravagii în România, în această toamnă.

„Ministerul Sănătăţii ar trebui să propună Guvernului instituirea unor măsuri de urgenţă, pentru că ne aflăm într-o situaţie de urgenţă sanitară, care să permită împiedicarea creşterii accelerate a numărului de cazuri noi. Aceste măsuri pot să includă introducerea certificatului verde pentru anumite activităţi, introducerea certificatului verde pentru anumite locuri de muncă, acele locuri de muncă unde se presupune că toate persoanele sunt apte de muncă și sunt locuri de muncă cu activități esențiale, cum ar fi cele de ordine publică, securitate națională. Intervenții de urgență, iar pentru persoanele care au contraindicaţie medicală să existe singura excepţie”, a spus dr. Ioana Stăncel, luni, la Antena 3.

Totodată, expertul consideră importantă o campanie de informare, pe care să o facă Ministerul Sănătății, și prin care, într-un limbaj comun, să explice atât ceea ce urmează să vină, pentru că societatea trebuie să înțeleagă la ce riscuri se expune. De asemenea, susține dr. Ioana Stăncel, MS trebuie să refacă stocurile de medicamente, dar și a consumabilelor sanitare.

De altfel, expertul în sănătate publică a prezentat vestea bună în privința pandemiei, dar și pe cea mai puțin bună, dată tocmai de rata mică de vaccinare ce este la nivelul României, comparativ cu țările occidentale. „Se pare că la 22-24 de luni de la apariţie, aceşti viruşi de tip ARN îşi modifică atât de mult structura încât devin viruşi care scad de la nivelul de pandemie la nivelul de epidemie, eventual epidemie sezonieră”, afirmă dr. Ioana Stăncel, precizând că vestea mai puţin bună este că studiile pe Omicron au fost făcute în state în care vaccinarea era într-o comunitate cu un procent foarte mare din populaţia generală vaccinată.

Alexandru Rafila anunță măsurile pentru gestionarea valului 5 al pandemiei

Articolul precedentBecali, dezamăgit că toți românii la un loc nu au averea lui Bill Gates: „Face tot felul de șmecherii, el nu e cel mai bogat”
Articolul următorCîmpeanu vine cu precizări în privința olimpiadelor școlare