Polaris - Foto Silviu Craciun

Confidențialitatea este un drept al ofertantului în procedurile de achiziții publice, drept garantat prin prevederile art 57 și 217 ale Legii 98/2016 referitoare la achizițiile publice, art 123 din HG nr 395/2016, Legea nr 11/1991 privind combaterea concurenței neloaiale, dar și prin Directiva Europeană 2014/24/UE.

Procesul în care a fost cerută dezvăluirea secretelor ofertei câștigătoare este un episod din bătăliile pe care le dau doi operatori locali de salubritate pentru contractele de colectare a deșeurilor în Târgu Mureș și localitățile învecinate. Cele două firme, Sylevy Salubriserv SA și Sylevy Cleaning SRL au pierdut licitațiile organizate în ultimii doi ani, câștigătoarele fiind Brantner Veres SA Cluj în 2022 și Polaris M Holding Constanța & Urban Environment Grup București, în 2023. După ultima licitație, directorul Sylevy Cleaning SRL a cerut ca instanța să oblige Polaris M Holding să depună la dosar oferta cu care a câștigat licitația.

Războiul firmelor de salubritate ale familiei Ilyés împotriva tuturor

„Ziarul de Investigații” a mai scris despre războiul prin care prin care două firme locale vor să dețină monopolul salubrizării în Zona 2, în Târgu Mureș și alte 18 localități. Cartierul general este în Ceuașu de Câmpie, comuna de baștină a familiei Ilyés, care controlează Sylevy Salubriserv SA și Sylevy Cleaning SRL.

După ce în februarie 2021 Primăria Tg Mureș a reziliat contractul cu Sylevy Salubriserv, a lui Ilyés Dionisie, cartierele orașului au fost invadate de gunoaie aruncate la întâmplare, ajungându-se la declararea stării de urgență sanitară, deoarece cele 969 de „ghene” clandestine puneau în pericol sănătatea populației. Era un haos bine organizat. Primarul Soós Zoltán a reluat colaborarea cu firma lui Ilyés Dionisie și a semnat un nou contract în valoare de 11,43 milioane lei. Noul contract avea o durată de 6 luni, până la organizarea unei noi licitații.

Târgu Mureș, „Orașul trandafirilor”, a fost îngropat sub 4.000 de tone de gunoaie

Licitația din iunie 2022 a fost câștigată de Brantner Veres SA Cluj Napoca. Dar firma din Cluj s-a confruntat cu lipsa personalului, deoarece oamenii care lucraseră la Sylevy Salubriserv își luau salariile ca să stea acasă, să nu se angajeze la Brantner. Iarăși au apărut grămezi de gunoaie aruncate de-a valma în cartierele orașului și Branner Veres a trebuit să renunțe, contractul fiind reziliat.

Primarul Soós Zoltán a încredințat curățenia stradală celeilalte firme a familiei lui Ilyés, Sylevy Cleaning, până la organizarea unei noi licitații, pe 14 iunie 2023. Licitația a fost câștigată de Asocierea între Polaris M Holding SRL Constanța și Urban Grup Environment SRL București. Ca să nu se confrunte cu lipsa de personal, ca Brantner, cele două firme au adus angajați de la București și Constanța și în câteva zile au curățat orașul de gunoaie.

Dar, în iulie 2023, s-a repetat, pentru a treia oară, dezastrul salubrizării din Tg Mureș. După ce au fost incendiate câteva ghene de gunoi au intervenit polițiștii de la „Investigații Criminale” și cele 300 de ghene de gunoi din oraș sunt monitorizate de Poliție. S-a ajuns la un dosar penal.

Război în instanță. Sylevy Cleaning SRL a cerut depunerea la dosar a ofertei Polaris M Holding & Urban Environment Grup

După câteva săptămâni de la licitație, pe 7 august 2023, Sylevy Cleaning SRL a deschis acțiune în instanță la Tribunalul Mureș împotriva Asocierii Polaris M Holding SRL – Urban Enviroment SRL, dar și împotriva Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Mureș, care a organizat licitația. Obiectul dosarului nr 3.135/102/2023 este „litigiu privind achizițiile publice”.

Nu este contestată procedura de achiziție. Potrivit surselor noastre, administratorul Sylevy Cleaning a solicitat instanței să oblige operatorii Polaris M și Urban Environment Grup să depună la dosar oferta cu care au câștigat licitația.

Pe 18 octombrie, instanța de la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Mureș s-a pronunțat în dosarul nr 3.135/102/2023, respingând cererea Sylevy Cleaning SRL.

Instanța: Respinge ca fiind lipsită de interes acţiunea formulată de reclamanta SC S C SRL în contradictoriu cu pârâtele A de D I E M ( sediul în) şi A P M H SRL – U G E SRL prin liderul asocierii P M H SRL ( cu sediul în)”, se spune în hotărârea nr 618/18.10.2023 a Tribunalului Mureș.

Pe 8 noiembrie, avocatul Sylevy Cleaning SRL a făcut recurs și pe data de 23 noiembrie dosarul a ajuns pe rolul Secției a 2-a Civile de Contencios Administrativ a Curții de Apel din Târgu Mureș. Să așteptăm decizia instanței.

Licitația fost câștigată de Polaris M Holding & Urban Grup. Sylevy Cleaning s-a retras

Contractul pentru salubrizarea localităților din „Zona 2”, care include și Tg Mureș, a iscat un veritabil război

După rezilierea contractului cu Bratner Veres Cluj în ianuarie 2023, a fost lansată procedura de organizare a unei noi licitații. Licitația pentru „contractul de servicii pentru colectare separată şi transport separat al deşeurilor menajere şi al deşeurilor similare – Zona 2 Tg Mureș” a fost organizată de ADI Ecolect Mureș, din care fac parte toate primăriile din Mureș.

La licitație s-au înscris Sylevy Cleaning SRL Tg Mureș și Asocierea Polaris M SRL Constanța – Urban Grup Enviroment SRL București. Pe 14 iunie 2023 a avut loc deschiderea ofertelor. Oferta cea mai avantajoasă era aceea a Polaris M & Urban Enviroment Grup, în valoare de 35.051.000 lei, oferta Sylevy Cleaning fiind puțin mai mare, de 35.293.000 lei.

Comisia de evaluare de la ADI Ecolect a considerat că ambele oferte financiare sunt prea mari, din cauza procentelor de profit. În oferta Polaris M – Urban Enviroment București era prevăzut un profit de 11,5%, iar Sylevy Cleaning stabilise profit de 4%.

Pentru deblocarea situației, s-a trecut la negocierea cu ambii operatori, care au fost invitați să își reducă profitul. Comisia a stabilit ca în aceeași zi, la ora 13.00, ambii operatori să își prezinte noile oferte în plicuri închise.

Procedura de negociere a ofertelor e prevăzută de art 70 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice în care se spune că „autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere competitivă sau procedura de dialog competitiv pentru achiziţia de lucrări, produse sau servicii în cazul în care, în urma unei proceduri simplificate, de licitaţie deschisă sau de licitaţie restrânsă, au fost depuse numai oferte neconforme sau inacceptabile”.

La ora 13.00, reprezentanții Asocierii Polaris M –Urban Enviroment Grup București au deschis plicul cu noul preț, de 32. 983.264 lei, cu două milioane mai mic, prin reducerea profitului la 6,33%. Sylevy Cleaning SRL nu a depus o nouă ofertă și s-a retras, motivând că o scădere ar însemna derularea contractului în pierdere.

Deci, oferta Sylevy Cleaning a rămas cea depusă inițial, de 35.293.000 lei, în timp ce oferta finală a Asocierii Polaris – Urban Environment Grup a scăzut la 32.983.264 lei, fiind declarată câștigătoare.

Ofertantul SC Asocierea Polaris M Holding SRL (lider de asociere) – SC Urban Grup Environment SRL (asociat) a depus o ofertă inițială în valoare de 35.051.942,52 lei fără TVA, iar în urma negocierii a ales să modifice procentul de profit de la 11,5% la 6,33%. Ca urmare a acestei modificări, oferta financiară depusă în urma negocierii este în valoare de 32.983.264, 08 lei fără TVA.

În urma finalizării procesului de negociere, clasamentul se prezintă astfel: Asocierea Polaris M Holding SRL & SC Urban Grup Environment SRL – punctaj total – 93,29 puncte (locul 1); Sylevy Cleaning SRL & Brantner Environment SRL – punctaj total 84,54 (locul 2)”, se precizează în Procesul Verbal încheiat de Comisia de evaluare pe data de 14 iunie 2023.

Sylevy Clening SRL n-a contestat procedura de licitație, nici la Consiliul Național de Soluționare Contestațiilor (CNSC), nici la Tribunalul Mureș. În aceste condiții, ADI Ecolect a încheiat contractul de colectare a deșeurilor din Târgu Mureș și celelalte 18 localități cu Asocierea Polaris & Urban Environment Grup. Pe 7 august, Sylevy Cleaning a deschis acțiunea pentru divulgarea ofertei câștigătoare!

Procesul verbal al licitației de pe 14 iunie 2023. Polaris M & Urban Grup – locul 1, Sylevy Cleaning și Brantner pe locul 2

Altă „bilă neagră”. La licitație, Sylevy Cleaning s-a asociat… ba cu Blue Planet, ba cu Veres Environment!

În procesul verbal al Comisiei de evaluare o ofertelor se vorbește de „Asocierea” dintre Polaris M Holding și Urban Environment Grup, dar apare și formularea „Sylevy Cleaning SRL și Brantner Environment SRL”. În al doilea caz nu e vorba de o asociere, ca la Polaris și Urban, ci de faptul că Sylevy Cleaning era titularul ofertei, dar avea susținerea, probabil logistică, a Brantner Environment.

Este o colaborare surprinzătoare, deoarece Brantner Environment face parte din același grup cu Brantner Veres, care a fost expulzată din salubrizarea din aceeași Zonă 2 de altă firmă a familiei Ilyés, de Sylevy Salubriserv SA. A fost un război ”murdar”, care a dus la îngroparea orașului Târgu Mureș în gunoaie, dar iată că până la urmă ”s-a dat la pace”, pentru că nici banii din gunoaie banii n-au miros.

„Surse locale ne-au dezvăluit în exclusivitate faptul că Sylevy participă la această procedură de urgență cu susținerea firmei Brantner Environment SRL. Mai mult decât atât, cele două firme fac presiuni la nivel local pentru câștigarea procedurii deși oferta depusă nu îndeplinește criteriile de calificare”, scria mediafax.net în mai 2023.

Dar tot pe surse, de această dată din Cluj, am aflat că inițial Sylevy Cleaning și-a făcut oferta în altă combinație, cu Blue Planet SRL, controlată prin interpuși de frații Niculescu, care vor să preia și controlul Rosal Grup SA. Blue Planet a mai colaborat cu familia Ilyés la obținerea contractului de salubritate din Olt, pentru care a depus ofertă Asocierea Blue Planet SRL – Sylevy Salubriserv SA.

Această schimbare a partenerilor făcută de Sylevy Cleaning la licitația pentru colectarea deșeurilor din Zona 2 Mureș, ba cu Blue Planet, ba cu Brantner, ar fi putut duce la descalificarea Sylevy Cleaning SRL. O altă „bilă neagră”!

Miza războiului pentru contractele de salubritate: profituri de 17 milioane lei obținute de firmele familiei Ilyés în ultimii 3 ani

Să ne reamintim câteva detalii prezentate într-un articol din luna mai aZiarului de Investigații”. Până în ianuarie 2023, acționarii Sylevy Salubriserv SRL din Ceuașu de Câmpie, județul Mureș, erau Ilyés Dionisie, director, care deținea 50% din acțiuni, celelelalte 50% din acțiuni fiind deținute de nepotul său, Ilyés Toth Botond Lehel, director executiv și fiul fostului consilier județean UDMR Ilyés Toth Alexandru.

Prin Hotărârea AGA nr 1/01.02.2023, publicată în Monitorul Oficial pe 28 februarie, nepotul, adică Ilyés-Toth Botond Lehel, a cedat cele 50% din acțiuni lui Ilyés Dionisie, care astfel a devenit acționar unic al Sylevy Salubriserv SRL.

La Sylevy Cleaning SRL Târgu Mureș, înființată în 2020, sunt asociați Ilyés Szilard Levente (25%), Ilyés Toth Beata (25%) și Nițu Ioan Marcel, din Târgu Mureș, cu 50% din părțile sociale. Firma are sediul social la Tg Mureș, dar Ilyés Szilard Levente și Ilyés Toth Beata au domiciliul în Ceuașu de Câmpie.

În ultimii 3 ani, profiturile Sylevy Salubriserv SA au fost de 11.133.000 de lei, iar în cei 3 ani de la înființare Sylevy Cleaning SRL a înregistrat profituri nete de 5.598.505 lei. În total, profiturile din ultimii 3 ani ale Sylevy Salubriserv și Sylevy Cleanig au fost de 16,7 milioane de lei.

Din moment ce profiturile în ultimii 3 ani au fost de aproape 17 milioane de lei, adică 3,4 milioane de euro, salubrizarea din Mureș justifică asemenea bătălii.

Rocada” lui Ilyés Toth Botond Lehel, de la Sylevy Salubriserv la Sylevy Cleaning

Ilyés-Toth Botond Lehel, directorul executiv al Sylevy Cleaning – sursa foto „Ceasul Cetății” din Tg Mureș

În siajul afacerilor familiei Ilyés avem parte de o nouă surpriză. Fostul director executiv și deținător a 50% din acțiunile Sylevy Salubriserv SA, Ilyés-Toth Botond Lehel, este acum director executiv al Sylevy Cleaning SRL.

În articolul „INTERVIU. Războiul gunoiului (5): Pentru profit, ar fi trebuit să furăm sau să nu ne facem treaba”, publicat pe 2 septembrie de publicația „Ceasul Cetății” din Târgu Mureș, directorul general al firmei Sylevy Cleaning SRL, Ilyés-Toth Botond Lehel,  a explicat de ce firma sa s-a plasat pe locul doi la licitația organizată de ADI Ecolect pentru contractul din Zona 2, Tg Mureș.

Ilyés-Toth Botond Lehel susține că la Salubriserv „familia mea n-a avut acțiuni”, dar e contrazis de Monitorul Oficial

În interviul din „Ceasul Cetății” Ilyés-Toth Botond Lehel susține că nici el, nici familia sa, nu au deținut acțiuni la Sylevy Salubriserv:

„Este vorba de firma Salubriserv, unde familia mea n-a avut acțiuni și nici n-a fost implicată. Până în iunie 2020, noi n-am avut niciun contract cu municipalitatea, ci doar cu mai multe comune din trei județe”, susține Ilyés-Toth Botond Lehel.

Ca să-i împrospătăm memoria publicăm facsimilul anunțului din Monitorul Oficial nr 952/28.02.2023 în care Sylevy Salubriserv SA publica Hotărârea AGA nr 1/01.02.2023 în care la art 1 se spune că „ILYÉS-TOTH BOTOND-LEHEL cesionează 5.000 părți sociale=50.000 lei către ILYÉS DIONISIE, conform art. 202, alin 1 din Legea nr. 31/1990”. Poate că unele informații trebuiesc verificate! No comment!

În Monitorul Oficial din data de 28 februarie a fost publicată hotărârea AGA prin care Ilyés-Toth Botond Lehel a cesionat 50 la sută din acțiunile sale la Sylevy Salubriserv

Altă problemă complicată, prețul motorinei și posibila fraudare a accizei

În interviul din publicația din Târgu Mureș, Ilyés-Toth Botond Lehel susține că la licitația din iunie nu a scăzut prețul pentru că ar fi însemnat să aducă bani de acasă și a dus discuția pe tema prețurilor carburanților:

„Pe scurt, ar fi trebuit să venim cu bani de acasă. Să facem un calcul simplu: 45.000 de euro costă combustibilul acum, pentru perioada contractată (să nu uităm însă că a crescut prețul cu un leu la litru de când ADI Ecolect a semnat contractul), iar 80.000 de euro lunar ar fi însemnat salariile. Putem discuta apoi de faptul că mașinile se mai strică, la fel și utilajele. Trebuie să le repari. Alți bani, altă distracție. Cum să ieși pe profit așa? Este foarte mic și 4%”.

Tot pe surse am aflat că oferta Sylevy Cleaning ar fi fost calculată la un preț al motorinei de 4,0–4,5 lei/litru. Un preț „la promoție”! Există motorină „de 4 lei” pentru agricultură, subvenționată de stat cu 1,529 lei/litru. Dar de ce o firmă cu activitate în agricultură ar furniza motorină unei firme din salubritate?

Să spunem că s-a întâmplat și o astfel de colaborare, dar ar fi caz penal, pentru că motorina pentru agricultură este subvenționată de stat și o astfel de afacere ar însemna fraudarea accizei, cu final la Parchet.

Dezastrul salubrizării din Târgu Mureș e rezultatul clientelismului politic

În încheiere, redăm un citat dintr-o analiză publicată de „Ceasul Cetății” din Târgu Mureș pe 10 august 2023, în care se spune că dezastrul salubrizării din oraș este rezultatul contextului politic local, cu o forță politică dominantă care își impune clientela în afacerile pe bani publici:

„Să privim spre ADI Ecolect, care este formată din primăriile din județ și Consiliul Județean. Cei mai mulți primari sunt din UDMR, la fel ca Soós, la fel ca șeful CJ Mureș. În partid există o disciplină, una care a stabilit vreo 12 ani ca Sylevy Salubriserv să se ocupe de ridicarea deșeurilor menajere.

În paralel, primarul de două decenii a făcut același lucru (cu toate că nu era în UDMR, ci chiar în opoziție față de majoritatea din Consiliul Local) pentru curățenia stradală. Perioadă în care ceea ce se întâmplă din 2021 până în zilele noastre nu a avut loc, mai exact un oraș copleșit de mizerie și de putoare. Subliniem: decizia de a face aceste contracte aparține UDMR, iar primarii și președintele CJ sunt din acest partid, care trebuie să decidă cât mai repede cum va rezolva situația”.

VIATudor BĂLĂNESCU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentPolițiștii din Constanța protestează, nemulţumiţi de programul de lucru
Articolul următorRAJA: Mai multe lucrări efectuate în perioada 12–13 decembrie vor duce la sistarea apei potabile în Constanța