Consiliul Concurenței a anunțat că a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID și ROBOR.
Inspecțiile au început în această săptămână, însă nu au fost tocmai secrete, dat fiind că în aceeași zi s-a aflat că cele 10 bănci sunt sub lupa instituției de control, ai cărei inspectori au dispus ridicarea de documente. Concret, cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.
În acest moment, documentele ridicate de la cele 10 unități bancare în baza unei autorizări emise de Curtea de Apel București sunt analizate, în cadrul procedurilor specifice, pentru a obţine informaţiile necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale, însă Consiliul Concurenței subliniază că „efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”.
Suspiciunea ar fi că ar putea exista o posibilă înțelegere între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID).
„Investigația vizează activitatea băncilor pe piața monetară interbancară desfășurată în cadrul procedurii de fixing, precum și cea desfășurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea și plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID la nivel național.
Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilit de cele 10 bănci fiind o componentă a preţului (rata dobânzii) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.
ROBOR este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele plasate între cele 10 instituții de credit relevante din punctul de vedere al activității pe piața monetară interbancară din România, selectate pe baza unor criterii de performanță stabilite de Banca Națională a României (BNR).
ROBID este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele atrase de către bănci de la alte bănci participante la tranzacțiile de pe această piață. ROBID se determină în cadrul aceleiași proceduri de fixing, împreună cu ROBOR”, explică Consiliul Concurenței.
Dacă mai era nevoie, Consiliul Concurenței subliniază că legea „interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare”.
De menționat că anul 2019 este luat ca exemplu deoarece în urmă cu trei ani a intrat în vigoare o ordonanță de urgență ce a modificat modul de calcul al ratei pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Astfel, indicele de referință pentru creditele consumatorilor se calculează trimestrial doar pe baza tranzacțiilor interbancare. Valorile au început să crească imediat ce BNR a crescut dobânda-cheie și la majorările ulterioare a ratei de politică monetară, aceasta fiind în vara acestui an de 3,75%.
Potrivit BNR, pentru 1 noiembrie ROBOR-ul la 3 luni era de 8,19%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%.