Foto: The Wall Street Journal
Foto: The Wall Street Journal

A început construcţia unui oraş eco, atipic, zona urbană presupunând absenţa drumurilor şi a maşinilor.

Construcţia va fi prezentă în deşert, pe teritoriul Arabiei Saudite, iar energia va fi verde.

Proiectul va costa 500 de miliarde de dolari, fiind destinat diversificării economiei ţării

Neom, oraşul eco al viitorului, nu va avea străzi, maşini şi nici emisii de carbon. Arabia Saudită a început să lucreze la un oraş al viitorului, care va fi lipsit de maşini şi drumuri şi va fi alimentat cu energie 100% curată, locuitorii fiind aşteptaţi să se mute încă din 2024, relatează Daily Mail.

Şcolile, restaurantele, magazinele şi alte destinaţii ar fi toate la o plimbare de cinci minute şi „nicio călătorie nu va fi mai lungă de 20 de minute”. Este o formă liniară, iar infrastructura subterană va ajuta la conservarea a 95% din peisajul natural, au spus dezvoltatorii, informează Adevărul.

Neom este un oraş al viitorului, bazându-se pe ferme eoliene, energie solară, şi tehnologie de ultimă oră, care transformă apa în oxigen şi hidrogen pentru combustibil

Neom este o combinaţie a cuvântului grecesc neos, sau „nou”, şi mustaqbal, arabă pentru „viitor”. Planurile includ taxiuri cu drone zburătoare, un parc de distracţii în stil Jurassic Park cu dinozauri robotici şi cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume, potrivit The Wall Street Journal.

Anunţul a fost făcut de prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman la conferința Future Investment Initiative de la Riad, Arabia Saudită, încă din data de 24 octombrie 2017. prinţul a precizat că oraşul va funcționa independent de „cadrul guvernamental existent”, cu propriile legi fiscale și de muncă și cu un sistem judiciar autonom.


Roboții vor îndeplini funcții precum securitatea, logistica, livrarea la domiciliu și îngrijirea. Orașul va fi alimentat exclusiv cu energie eoliană și solară

Saudi Vision 2030 reprezintă un plan care urmărește să reducă dependența Arabiei Saudite de petrol, să-și diversifice economia și să dezvolte sectoarele de servicii publice.

Deoarece orașul va fi proiectat și construit de la zero, au fost sugerate și alte inovații în infrastructură și mobilitate. Planificarea și construcția vor fi inițiate cu 500 de miliarde de dolari din Fondul de investiții publice al Arabiei Saudite și investitori internaționali.


Prima fază a proiectului este programată să fie finalizată până în 2025

În iulie 2020, Air Products & Chemicals Inc din SUA a anunțat că va construi cea mai mare fabrică de hidrogen verde din lume în Arabia Saudită.

Proiectul de 5 miliarde USD va fi deținut în comun de Air Products, ACWA Power din Arabia Saudită și Neom.

Articolul precedentDouă tinere i-au furat unui medic televizorul și telefonul după ce l-au orbit temporar cu soluție de curățat aragazul
Articolul următorTimișoara riscă să rămână fără apă și căldură din 10 noiembrie
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time