Prag de vaccinare de 60% în rândul personalului şcolii pentru prezența fizică

Decizia va fi luată vineri, când se încheie și vacanța „forțată”

Ministrul interimar al Educației Sorin Cîmpeanu susține că școala va funcționa cu prezență fizicăă doar după atingerea unui prag de vaccinare de 60% în rândul personalului didactic și nedidactic, singura excepție fiind în cazul școlilor une se află copii cu cerințe educaționale speciale. Declarația lui Cîmpeanu vine după ce în această seară, președintele Iohannis a anunțat că vacanța din preuniversitar nu va fi prelungită, iar elevii se vor putea întoarce la școală, dar în anumite condiții.  

„Conform discuţiilor de până acum, se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului şcolii, pentru a funcţiona cu prezenţă fizică. Decizia finală se va anunţa mâine, la ora 10.00, la sediul Ministerului Educaţiei”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat pentru HotNews că 54% din școli și grădinițe aveau vinerea trecută o rată de vaccinare de peste 60% în rândul angajaților, cadre didactice și nedidactice.

„Astăzi am solicitat tuturor inspectoratelor școlare și școlile sa afișeze pe site-urile proprii proporția angajaților vaccinați. Cu respectarea deplină a GDPR – Raportari numerice și procentuale. Fiecare părinte este îndreptățit să știe care este ponderea angajaților care intră în contact cu elevii”, a precizat Cîmpeanu pentru sursa citată.

Pe de altă parte, reprezentanții elevilor trag un semnal de alarmă și solicită ministerului de resort, dar și autorităților competente din domeniul sanitar să convoace la dialog toate părțile interesate, „pentru a contura o formă adecvată a deciziei care va sta la baza funcționării școlilor începând cu săptămâna viitoare”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor, citat de Știri pe surse.

Totodată, aceștia solicită descentralizarea scenariului de funcționare a școlilor, lăsând la latitudinea fiecărui Consiliu de Administrație modalitatea în care vor continua cursurile: testare, incidența la nivel local, rată de vaccinare.

„Vaccinarea este singura şansă pentru a depăşi această pandemie”

Klaus Iohannis a precizat în această seară că vacanța nu va fi prelungită, mai mult, că acolo unde situația epidemiologică o permite, elevii se vor întoarce fizic la școală. Însă cu o condiție nouă ce ține de „gradul de vaccinare al personalului școlii”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit lui Iohannis, „experţii, specialiştii din cele două ministere, din INSP vor discuta şi mâine se va emite ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, care detaliază foarte clar aceste chestiuni”.

De asemenea a subliniat și în această seară că „vaccinarea este singura şansă pentru a depăşi această pandemie. Putem să ne uităm în jur, vedem că în Vestul Europei avem iarăşi o creştere a pandemiei şi concluzia este una tristă şi simplă: pandemia nu s-a încheiat. Însă noi avem soluţia. Ea se numeşte vaccinare”, a concluzionat Iohannis.

Cîmpeanu: „Școlile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele”

Articolul precedentÎntâlnirea PNL-PSD. Cele două partide par să-și fi găsit „numitorul comun”
Articolul următorDan Barna: „Vedem un USL 2.0, o frăție a inelelor”