„Ziarul de Investigații” a mai scris despre faptul că acest depozit de 54 milioane de tone de zgură trebuia închis prin acoperire cu un strat de pământ fertil, dar Ministerul Mediului a aprobat varianta mai ieftină a „autocimentării” sub acțiunea ploilor. Au trecut 70 de ani în care ploile și zăpezile au căzut peste Halda de Zgură, care nu s-a „autocimentat” și rafalele de vânt ridică în aer nori de praf de zgură care ajung peste terenurile agricole din jur, acoperindu-le cu o pulbere fină.
Halda se află pe lista celor 68 de depozite de deșeuri pentru care România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauză că nu le-a închis. Pentru a stopa poluarea localităților și a terenurilor agricole, Ministerul Mediului a obligat administrația combinatului să închidă Halda de Zgură în 2023.
Dar tot Ministerul Mediului, prin Garda de Mediu Galați, asistă impasibil cum o firmă din Galați mută zgura de la haldă într-un nou depozit, aflat la câțiva kilometri de Halda de Zgură care trebuie închisă. De 3-4 luni, zeci de basculante de mare capacitate cară zgura la noua haldă, împrăștiind nori de praf pe ogoarele din jur. Fermierii spun că recoltele lor s-au redus la jumătate.
Noua haldă este mai periculoasă, din cauză că se află la 300-400 de metri de locuințele din comuna gălățeană Smârdan, dar șeful Gărzii de Mediu Galați consideră că este o situație normală, pentru că firma care depozitează zgura vrea să o valorifice pentru drumuri și în aceste condiții zgura nu mai e un deșeu, ci „materie primă”, iar noua haldă poate funcționa fără autorizație deoarece e „depozit de materii prime”. Astfel, un deșeu periculos pentru mediu și sănătatea oamenilor a devenit acceptabil după ce i s-a schimbat eticheta: „materie primă”!
Imagini de coșmar. Combinele care recoltează cerealele ridică în aer praful de zgură
Câteva sute de hectare de terenuri agricole din zona haldei Combinatului din Galați oferă imaginea unui dezastru ecologic. Plantele sunt ofilite, unele aproape uscate, cu frunzele acoperite de o pulbere fină, iar pământul e acoperit de un praf alb. Combinele care recoltează cererealele ridică în aer mici nori de praf alb.
Nu este decorul creat pentru realizarea unui film despre un dezastru ecologic, ci urmarea faptului că de câteva luni zona respectivă este străbătută zilnic de zeci de basculante de mare capacitate care transportă zgură de la Halda de Zgură a Combinatului Siderurgic Galați la un depozit situat la câțiva kilometri de haldă.
„De 3-4 luni, sunt 15-20 de camioane care fac fiecare, zilnic, câte 6-7 curse cu zgură. Zilnic, trec pe aici peste o sută de camioane care lasă nori de praf în urma lor. O parte din traseul camioanelor e chiar pe terenul agricol”, spune fermierul Dănuț Surcică, care cultivă o suprafață de 200 de hectare din această zonă.
Potrivit acestuia, praful care a pus stăpânire pe culturile agricole a redus recolta la jumătate: „Anul ăsta, ce-am recoltat, a fost compromis minim 40-50%”.
O livadă de nuci, înființată cu fonduri de la Bruxelles, aproape distrusă de praful împrăștiat de camioane
Toți fermierii din zonă se plâng de dezastrul provocat de transporturile de zgură. Lucian Stratulat a înființat o livadă de nuci în baza unei finanțări UE și acum nu știe ce se va întâmpla cu livada, pentru că frunzele nucilor sunt afectate vizibil.
Un alt agricultor, Bogdan Mândrescu, spune că praful i-a redus și lui recoltele: „Producțiile sunt la jumătate față de cum ar fi în altă zonă. Praful e o mare problemă, atât pentru plante, cât și pentru oameni”.
Halda de Zgură va fi închisă în 2023, dar până atunci o parte din zgură este mutată la „noua haldă”
În ultima perioadă, transporturile de zgură de la halda Combinatului Siderurgic „Liberty” s-au intensificat, pentru că se apropie termenul la care halda ar trebui să fie închisă. De fapt, nu va fi închisă, fiind lăsată să se „autocimenteze”, dar asta este altă poveste. Oficial, halda va trebui închisă în 2023.
Închiderea haldei este motivată de faptul că zgura este un deșeu periculos pentru sănătatea oamenilor. Halda combinatului din Galați se află pe lista celor 68 de depozite de deșeuri neconforme pentru care România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligației asumate la aderare, de a închide aceste depozite în conformitate cu Directiva 1999/31/CE.
Dar închiderea haldei este precedată de apariția unei noi halde la care este mutată o parte din zgură. Transporturile sunt realizate de firma Gendav SRL Galați, care deține spațiul de depozitare a zgurii și care, potrivit presei locale, a preluat o parte din contractul cu firmei Moldionic SRL Galaţi cu Combinatul Siderurgic pentru activitatea de depozitare a deşeurilor periculoase. Gendav SRL, înființată în anul 2000, are o activitate diversă, de la produse de balastieră la construcții și stații mobile de carburanți.
În august 2021, Agenția de Protecția Mediului Galați a emis Autorizația de Mediu în baza căreia Gendav SRL poate desfășura activitățile de „recuperarea materialelor reciclabile sortate” și „comerț cu ridicata a deșeurilor și resturilor”.
„Ca țară, închidem halda de zgură a combinatului, dar putem să facem altă haldă de zgură alături”?!
Este o situație absurdă, o fractură de logică în funcționarea statului. Pe de o parte, statul român este obligat de Curtea de Justiție a UE să închidă Halda de Zgură pentru a se conforma Directivei 1999/31/CE, pe care și-a asumat-o la aderare. Prin Ministerul Mediului, statul român s-a asigurat că administrația Combinatului Siderurgic „Liberty” va închide Halda în 2023. Dar tot Ministerul Mediului aprobă ca la câțiva kilometri distanță să fie înființată o altă haldă de zgură, la fel de periculoasă pentru mediu și sănătatea oamenilor.
Este o situație de neînțeles și pentru agricultorii afectați de transferarea zgurii de la o haldă la alta: „Nu știu cum se face că noi, ca țară, trebuie să închidem Halda de Zgură a Combinatului, nefiind conformă cu normele de mediu ale Uniunii Europene, dar putem să facem altă haldă de zgură alături”?!
Comisarii Gărzii de Mediu Galați n-au văzut dezastrul, dar au observat că drumul pe care circulă basculantele nu apare în acte
Oamenii s-au adresat Gărzii de Mediu Galați, pentru că înființarea unei noi halde de zgură la câțiva kilometri de halda care va fi închisă este prezumtiv ilegală. O primă sesizare a Gărzii de Mediu Galați a venit prin adresa nr 95/12.05.2022, a SC Rodtud SRL, din comuna Smârdan, firma fermierului Dănuț Surcică, care semnala că „SC Gendav SRL a improvizat un drum cu lungimea de circa 5 kilometri pe care circulă cu 60-70 camioane, cu câte două curse zilnic ridicând în aer cantități enorme de praf, distrugându-ne culturile în proporții foarte mari”.
Pe data de 14 iunie, a descins la fața locului o echipă de la Garda de Mediu Galați, formată din comisarii Daniel Tudorache și Silviu Anghel. A fost de față și David Neagu, administratorul Gendav SRL, iar mai târziu a apărut și agricultorul păgubit. În „nota de constatare” a comisarilor a fost descrisă o situație în perfectă legalitate, cu excepția drumului pe care circulau basculantele:
„Operatorul economic deține mijloace de transport utilizate pentru transportul și depozitarea zgurii de pe platforma Liberty, sorturi cu granulație 0-63/63-120 mm. Transportul zgurii se realizează pe un drum de acces situat în partea de vest a Combinatului Siderurgic, cu acces către Halda de Zgură, drum pietruit fără a fi menționat în hărțile cadastrale, delimitat de suprafețe agricole. Drumul de acces străbate mai multe suprafețe de teren. Între deținătorii terenului pe care e situat drumul și utilizatorul drumului nu există contract sau alt document pentru utilizarea în legalitate”, se spune în nota de constatare nr 359/14.06.2022 a Gărzii de Mediu Galați.
Comisarii le-au recomandat agricultorului păgubit și administratorului Gendav SRL să încheie un acord pentru utilizarea drumului: „se interzice utilizarea drumului de acces de către auto ale Gendav fără acceptul deținătorilor terenului, urmând să fie notificată realizarea măsurii la GNM (cjgalati@gnm.ro)”.
Comisarii Gărzii de Mediu nu au văzut ceea ce era mai important, praful care a pus stăpânire pe zonă. Au consemnat că basculantele Gendav SRL cară „sorturi cu granulație 0-63”, care înseamnă și praf, dar nici măcar nu au sugerat că pentru a se evita împrăștierea prafului, zgura să fie acoperită cu prelate.
O nouă sesizare la Garda de Mediu: noua haldă de zgură este la 300 de metri de locuințele din comuna Smârdan
În august, fermierul a depus o nouă sesizare la Garda de Mediu Galați. În adresa nr 170/CJGl/23.08.2022, Dănuț Surcică îi reamintește șefului Gărzii de Mediu Galați, Sorin Dănăilă, că în iunie a sesizat că praful de zgură împrăștiat de basculante distruge culturile agricole din zonă insistând și asupra faptului că basculantele Gendav SRL n-ar fi trebuit să circule pe acel drum în lipsa unui acord cu deținătorii terenului, dar căratul zgurii a continuat zi de zi. Fermierul a mai sesizat că zgura este depozitată în apropierea locuințelor din Smârdan:
„SC Gendav SRL depozitează zgura transportată în imediata vecinătate a caselor de locuit din comuna Smârdan (aproximativ 300-400 de metri de prima casă) punând în pericol atât culturile noastre viitoare, cât și sănătatea locuitorilor din imediata vecinătate a depozitului de zgură”, se spune în sesizarea adresată Gărzii de Mediu Galați. La noua sesizare au fost anexate fotografii și înregistrări video cu norii de praf împrăștiat în aer de camioanele Gendav SRL.
Telepatie românească: „Vine Mediul, nu mai circulă camioanele. Pleacă Mediul, încep camioanele să circule”
O altă situație stranie din acest caz este că de fiecare dată când comisarii Gărzii de Mediu descind în zonă sunt întrerupte cursele basculantelor. Una din constatările Gărzii de Mediu Galați este uluitoare în raport cu fotografiile și înregistrările video care demonstrează în ce ritm se lucrează la mutarea zgurii de la o haldă la alta: „Urmare a verificărilor în teren în intervalul 9.00-11.00, nu a fost identificat nici un mijloc de transport care să parcurgă drumul respectiv”.
Explicația vine de la fermierul care a observat o corelare perfectă între sosirea echipelor de control de la Garda de Mediu și întreruperea temporară a transporturilor de zgură: „Vine Mediul, nu mai circulă camioanele. Pleacă Mediul, încep camioanele să circule”!
Drumul pe care circulă basculantele cu zgură e mai important pentru șeful Gărzii de Mediu Galați decât apariția noii halde
Principala preocupare a celor de la Garda de Mediu Galați ar trebui să fie riscul creat pentru sănătatea oamenilor prin depozitarea zgurii la 300 de metri de casele din Smârdan, dar pe ei îi preocupă situația drumului pe care circulă basculantele.
În schimbul de corespondență este și un pasaj care sugerează optimismul celor de la Garda de Mediu pentru că s-ar fi clarificat situația drumului după ce administratorul Gendav SRL a adus două documente eliberate de Primăria comunei Șendreni, de care aparține satul Movileni, aflat de asemenea în apropierea Haldei de Zgură: „Operatorul Gendav a prezentat două extrase de carte funciară nr 106.201/106.202/28.08.2022, din care rezultă categoria de folosință actuală a terenului este drum în proprietatea UAT Șendreni”.
Fermierul a adresat Gărzii de Mediu Galați o nouă sesizare, de această dată prin intermediul unui avocat, argumentând cu date că drumul prevăzut în extrasele de carte funciară aduse de Gendav SRL nu este drumul pe care circulă basculantele cu zgură: „În zona respectivă există și un drum ce aparține UAT Șendreni, însă autocamioanele Gendav SRL folosesc un alt drum și nu cel din extrasele de carte funciară”, se spune în adresa nr 176/CJGl/01.09.2022.
În concluzie, cei de la Garda de Mediu Galați au evitat să abordeze principala problemă din zonă, poluarea mediului și punerea în pericol a sănătății oamenilor și ca să mascheze abandonarea principalelor obiective au dus întreaga dezbatere pe subiectul lipsit de importanță, situația drumului pe care circulă basculantele.
Administratorul Gendav SRL: „Totul este legal”
Administratorul firmei care a înființat noul depozit de zgură, de fapt noua „haldă” și transportă zgura într-un ritm de lucru care nu s-a mai văzut în zonă de pe vremea construirii combinatului a oferit un punct de vedere concis.
„Acel material concasat de combinat este acreditat, iar noi îl folosim pentru drumuri. Totul e legal”, a precizat David Neagu, administratorul Gendav SRL.
Sorin Dănăilă, șeful Gărzii de Mediu Galați: nu e zgură, e „materie primă”!
Șeful Gărzii de Mediu Galați, Sorin Dănăilă, este cel mai liniștit dintre protagoniștii acestui caz, deși el este cel care ar trebui să fie cel mai preocupat de faptul că dintr-o haldă de zgură, un deșeu periculos pentru mediu și sănătatea oamenilor, sunt preluate mari cantități care sunt transportate și depozitate într-o nouă haldă, aflată la câteva sute de metri de locuințele oamenilor din Smârdan.
Dănăilă are o explicație halucinantă. Zgura era deșeu periculos atât timp cât era depozitată în Halda de Zgură a Combinatului „Liberty”, dar odată încărcată în basculantele Gendav SRL nu mai este zgură, ci „materie primă”:
„Spațiul de depozitare care e reclamat de cetățenii de acolo este un spațiu pentru materie primă, pe proprietatea reclamatului. Spațiului de materie primă nu îi trebuie aviz de mediu”, a explicat șeful Gărzii de Mediu Galați.
Chiar dacă i-au fost trimise fotografii și înregistrări video, șeful Gărzii de Mediu Galați e circumspect în privința transporturilor de zgură, spune că n-au fost văzute de oamenii săi, dar admite că pe terenurile agricole au fost găsite „urme vagi” de praf: „Colegii mei, într-un interval de timp, chiar n-au găsit nicio mașină pe drumul respectiv și au zis că sunt urme vagi de praf din acela pe terenul agricol”. Se găsește praf de culoarea pământului pe orice teren agricol, dar praful alb, ca cel din zona transporturilor de zgură, este o raritate.
Încăierare la Garda de Mediu Galați! De ce s-au luat la bătaie actualul șef cu un comisar care a controlat transporturile de zgură?
Pe 29 iulie, la Garda de Mediu Galați a avut loc un conflict violent între comisarul șef Sorin Dănăilă și comisarul Daniel Tudorache, care a efectuat controlul în zona transporturilor de zgură pe data de 14 iunie.
Sorin Dănăilă a ajuns comisar șef în baza carnetului de partid. El a fost susținut de liderul PNL Galați, deputatul George Stângă, în funcțiile de director al ANIF Galați (2021-2022) și a ajuns șeful Gărzii de Mediu Galați în iulie, după ce Aurelian Păduraru, președintele Organizației Pensionarilor din PNL Galați a trecut din funcția de secretar de stat la MAI în aceea de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Tudorache a fost comisar șef al Gărzii de Mediu Galați, a fost subprefect pe vremea guvernului Boc, dar a revenit pe funcția de comisar la Garda de Mediu.
De la ceartă cei doi au ajuns la o încăierare și pentru a-i despărți a fost alertată Poliția printr-un apel la 112. Comisarul Tudorache a fost preluat de „Ambulanță” și transportat la „Urgența” Spitalului Județean din Galați. Mai târziu, a ajuns la spital și comisarul șef Dănăilă. Practic, o parte din Garda de Mediu Galați a ajuns la spital!
Poliția a stabilit că cei doi s-au încăierat din cauza unor „divergențe privind serviciul” și a deschis un dosar penal: „Polițiștii au întocmit dosar penal și fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe”, au explicat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Galați. Pentru ce „divergențe” s-au certat cei doi? Oare și din cauză că aveau opinii divergente despre diferențele dintre zgură și „materia primă” depozitată în noua haldă de la Smârdan?
________________________________________________________________________
Drept la replică al combinatului Liberty – 5 octombrie 2022
„În urma articolului publicat pe zin.ro: Halda de Zgură a Combinatului din Galați se va închide, dar până atunci zgura e mutată în altă haldă, la 300 de metri de casele oamenilor! – Ziarul de Investigații (zin.ro) dorim să vă atragem atenția că:
Acest articol conține acuzații false și dăunătoare. LIBERTY Galați nu deține niciun depozit de zgură la Smârdan și nu a prelucrat sau depozitat niciodată zgură la Smârdan. Deși LIBERTY Galați are contracte cu diferiți operatori pentru procesarea zgurii în cadrul haldei sale de zgură, care este un depozit de deșeuri nepericuloase, în Smârdan nicio firmă nu operează în numele LIBERTY. Vă rugăm să corectați articolul și să eliminați orice referire la LIBERTY sau la combinatul siderurgic, compania neavând legătură cu subiectul articolului.
Cu stimă,
Echipa de comunicare”.
_____________________________________________________________________
Informații lămuritoare – Ziarul de Investigații
Pentru limpezirea corectitudinii demersului nostru jurnalistic facem precizarea că în textul articolului nu se face vreo referire la faptul că depozitul de zgură din zona comunei Smârdan ar avea vreo legătură cu combinatul siderurgic, că în acel depozit Combinatul „Liberty” ar opera sau prelucra zgură sau că firma Gendav SRL ar lucra în numele Combinatului „Liberty”.
Am prezentat faptul depozitul de zgură din zona comunei Smârdan este al societății Gendav SRL și în am redat și punctul de vedere în legătură cu acel depozit al comisarului șef al Gărzii de Mediu Galați, potrivit căruia „spațiul de depozitare care e reclamat de cetățenii de acolo este un spațiu pentru materie primă, pe proprietatea reclamatului. Spațiului de materie primă nu îi trebuie aviz de mediu”.
De asemenea, reluăm pasajul din Nota de constatare nr 359/14.06.2022 a Gărzii de Mediu Galați în care se fac precizările din care rezultă că la acel depozit este transportată și depozitată zgură de pe platforma „Liberty”:
„Operatorul economic deține mijloace de transport utilizate pentru transportul și depozitarea zgurii de pe platforma Liberty, sorturi cu granulație 0-63/63-120 mm. Transportul zgurii se realizează pe un drum de acces situat în partea de vest a Combinatului Siderurgic, cu acces către Halda de Zgură”.
Redacția Ziarului de Investigații