Foto: Poliția de Frontieră
foto cu caracter ilustrativ: sursa Poliția de Frontieră

Afacerile cu deșeurile nedeclarate fiscal sunt din nou în vizorul poliției. Mai multe persoane sunt bănuite că ar fi înregistrat în evidența contabilă achiziții fictive de deșeuri feroase, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de 9.286.354 de lei, notează știripesurse.ro. La acest moment, cercetările sunt în desfășurare sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmvobița. Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat pe raza județelor  Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Olt și în municipiul București.

Afacerile cu deșeuri: Nu colectăm în realitate, însă(…) pe „hârtie” dăm bine

Așa cum zin.ro a mai relatat, România este „țara parodoxului” în ceea ce privește deșeurile. Deși nu avem suficiente depozite de gunoi, iar colectarea selectivă a deșeurilor înregistrează procente insuficiente,, la capitolul prejudicii din operații comerciale fictive cu deșeuri, statul român e cap de listă.

La inceputul acestui an, mai multe persoane din Strehaia au fost puse sub acuzare pentru evaziune fiscală cu deșeuri. Cu alte cuvinte, gunoiul fictiv chiar produce bani reali: 14 milioane de lei profit pentru mai multe persoane din această localitate, pagubă la bugetul de stat.

Potrivit informațiilor transmise de DIICOT, grupul infracțional din Strehaia s-a format în 2018. A avut ca obiectiv utilizarea ecobonificaţiilor de la O.I.R.E.P-uri ( Organizatiile care implementează obligatiile privind răspunderea extinsă a producătorului ) pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje.

Niciun reprezentant al unei Organizații de Transfer Responsabilitate nu a fost „deranjat” de polițiști


Astfel, membrii grupului au controlat o serie de societăți comerciale înființate pe numele unor persoane cu o situaţie finaciară precară, dispuse să accepte să fie numite administratori ai societăţilor comerciale implicate în circuitul infracţional, transmite DIICOT. Pe numele acestor societăți au fost întocmite în fals documente ce atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane). Până la acest moment niciun reprezentat al unei Organizații de Transfer Responsabilitate(OIREP) nu a fost „deranjat” de polițiști.

Citește și: Procurorii au dat năvală la clanurile din Strehaia, „specializate în reciclarea ambalajelor”. Printre arestați nu se află (momentan) niciun reprezentant al organizațiilor de transfer. Cine poartă cătușe

VIAGeorgiana Dragomir
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentPolițiștii și jandarmii sunt prezenți la UNTOLD: ”Vom asigura un climat de siguranță”
Articolul următorMuzeul Național de Istorie din București sprijină, pro bono, adopția animalelor din Adăpostul Speranța
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”