Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a declarat, marți seară, la Digi24, că reformele n-au avansat așa cum și-ar fi dorit formațiunea sa, motiv pentru care este necesară o evaluare a miniștrilor din coaliție, nu doar a unor miniștri. Mai mult, acesta a afirmat că nu vede la niciunul dintre colegii din coaliție vreun „apetit” pentru reformă, dând ca exemplu atât pensiile speciale cât și desființarea SIIJ.
„E devreme să facem genul ăsta de evaluare pe ministere. Avem discuții, dacă nu săptămânal, o dată la două săptămâni, cel puțin am discuții cu miniștri apropo de felul cum evoluează lucrurile. Cu siguranță, în toamnă o să ne facem propria noastră evaluare, și a miniștrilor noștri și a felului cum evoluează echipa pe care am trimis-o în Guvern. Va fi după congres. Va trebui o evaluare în coaliție a guvernului, ca atare, nu doar a unor miniștri”, a declarat Dacian Cioloș la Digi 24.
Totodată, acesta a subliniat faptul că reformele ce sunt trecut eîn programul de guvernare al coaliției sunt departe de a se întâmpla, iar acest lucru „se vede cu ochiul liber”, atât de cei de la guvernare, cât și de către români. „Reformele n-au avansat așa cum noi ne-am fi dorit. Mă refer la reforma administrației publice, o creștere a performanței prin depolitizare. Asta înseamnă organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor, mai ales la cele de conducere, claritate în evoluția profesională pentru cei care lucrează acolo, fără proptele politice sau sinecuri (…) fără lucrurile acestea n-avem cum să facem reforme eficiente”, a mai spus Cioloș.
Cât privește subiectul fierbinte legat de pensiile speciale, europarlamentarul a afirmat că „se bate pasul pe loc”, deși USR PLUS a tot insistat pe această temă. „E un grup de lucru care s-a constituit cu colegi din Parlament și cu Ministerul Muncii. Am discutat zilele trecute cu colegi din acel grup și n-au avansat discuțiile. Nu prea au fost disponibili ceilalți colegi să se întâlnescă. Noi ne vom face temele și vom veni cu propria noastră analiză și propuneri concrete despre cum s-ar putea rezolva, dincolo de pensiile speciale ale primarilor, unde e nevoie pur și simplu de un vot în Parlament”, a spus Cioloș, subliniid faptul că deși au mai fost reacții din partea acestora, venea și precizarea unei analize cu atenția a oricărei propuneri, „ca să nu ne trezim în situația în care o propunere legislativă e contestată la CCR”.
Dacian Cioloș a decis: îi face concurență lui Dan Barna la șefia USR PLUS