Groapa de gunoi de la Ulmeni (foto ISU Călărași)

Incendiul de la groapa ilegală din Ulmeni scoate la suprafață o serie de nereguli comise chiar de cei care ar trebui să aplice legea. Concret, Agenția Națională pentru Protecția de Mediu (ANPM) se află captivă unui grup de interese coordonat de Nelu Iordache prin numirea de către acesta în funcția de președinte al ANPM a lui Florin Gârbacea și în funcția de vicepreședinte a lui Eugen Ioan Cozma, relatează Gazeta de Știri.

Potrivit sursei citate, autorizarea directă a firmei Zero Waste Bucharest, o firmă de „apartament” înființată în 2020 (nu are niciun angajat, conform site-ului Ministerului de Finanțe) și deținută de Nelu Iordache prin interpuși, de către ANPM, cu semnătura lui Gârbicea, imediat după numirea sa în funcție, precum și reautorizarea ilegală a gropii de gunoi de la Ulmeni, arată direcția spre care se îndreaptă cei agenția. Cât privește gropa de gunoi de la Ulmeni, aceasta a fost închisă în urmă cu opt luni ca urmare a neîndeplinirii măsurilor stabilite de comisarii Gărzii Naționale de Mediu ce au efectuat controale la finalul anului 2020.

Incendiul de la Ulmeni, violent, a izbucnit la puțină vreme după ce a fost constatată îndeplinirea măsurilor de mediu de către Cassano Metal, una dintre cele două firme amendate în decembrie.

Mafia deșeurilor, controlată din interiorul Ministerului Mediului. Anchetă legată de colectarea și reciclarea fictivă a 38.000 de tone de deșeuri

Potrivit sursei menționate, deșeurile au fost autoincendiate chiar de societatea Cassano Metal. „Pentru a nu se putea stabili clar volumul acestora, nivelul evaziunii fiscale și al fraudării banilor publici, ușor determinabile în funcție de calcularea volumului deșeurilor de pe amplasamentul Utiltrailer și Cassano Metal. De asemenea, autoincendierea ascunde și reautorizarea Cassano Metal în urma îndeplinirii măsurilor de mediu care presupuneau reducerea volumului deșeurilor de pe amplasament.

Reducerea acestui volum a fost făcută într-un mod ilegal și premeditat în laboratoarele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și transpus în data de 2 august în devastatorul incendiu care micșorează volumul deșeurilor dar contaminează și asfixiază populația din jur”, potrivit Gazeta de Știri.

Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași a tras „un semnal de alarmă”, dar degeaba

Încă de la înființarea acestei gropi, societatea civilă și-a arătat nemulțumirea asuprea modului în care o întreagă comunitate are de suferit, atât din punct de vedere vizual, cât și olfactiv. Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași a arătat dezastrul în care acești oameni trăiesc, iar rezultatele studiului de sănătate publică au demonstrat faptul că populația din zonă este contaminată cu mercur, contaminare care poate produce leziuni cerebrale, renale și ale căilor respiratorii, cu plumb, care poate duce la îmbolnăvirea cu cancer iar o expunere de lungă durată poate avea efecte devastatoare asupra creierului, cu antimoniu, o substanță extrem de nocivă care poate cauza cancer, cupru care poate provoca ciroză, boala Wilson şi boala Alzheimer.

Totodată, aceștia au mai arătat că reautorizarea recentă a gropii de gunoi de la Ulmeni Călărași cât și incendiul de proporții din 2 august vor afecta și mai mult sănătatea comunității locale. De altfel, Asociația consideră că ministrul Mediului, Tanczos Barna și-a depășit atribuțiile în momentul în care a declarat că se caută soluții pentru ca gunoiul bucureștenilor să fie depozitat în alte județe, printre care și Călărași.

Mai mult, Asociația a precizat, printr-un comunicat de presă, transmis în luna iulie, faptul că locuitorii din Ulmeni sunt „afectați de mizeria și gunoaiele bucureștenilor, depozitate timp de 2 ani la marginea satului lor și îngropate în malul Dunării, ocazie cu care mediul a fost afectat ireversibil, pânza freatică a fost distrusă iar sănătatea oamenilor a fost pusă într-un permanent pericol”, în contextul în care începând din septembrie 2019 acest loc, sub pretextul sortării deșeurilor, a fost amplasată „cea mai periculoasă bombă ecologică din Europa, care a atins o suprafață de peste 100 de hectare și care generează o poluare permanentă, distruge sănătatea locuitorilor, contaminează pânza freatică și solul”, citează DC News.

Sancțiuni ale Gărzii Naționale de Mediu pentru două firme din Călărași

Articolul precedentPrimăriţa Lasconi anunţă „cea mai mare transformare în bine a Câmpulungului din ultimii 30 de ani”
Articolul următorUSR PLUS își va evalua miniștrii după Congres