Guvernul Ciucă (captură ședință)

În funcția de evoluția războiului din Ucraina, Guvernul României ar putea impune o raționalizare a consumului de gaze pentru companii în această iarnă, scrie news.ro.

Sursele guvernamentale au declart că populația nu va fi afectată de o posibilă raționalizare a consumului.

Totodată, Executivul a format un consiliu care urmează să analizeze evoluția crizei energiei, în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina, ce durează de peste 4 luni.  România îşi asigură, în prezent, 90% din producţia de gaze.

Incertitudine la nivel național. Războiul din Ucraina, efecte negative pentru companiile românești

„Se va continua furnizarea fără limitare la consum casnic. Pentru operatorii economici e mai corect să limităm, în procent echitabil pentru fiecare agent economic. Deci va fi o raţionalizare pentru companii, nu pentru casnici”, au precizat surse guvernamentale, precizează sursa citată.

Reamintim că țara noastră este printre statele cu cea mai mică rezervă de gaz pentru iarnă, mai exact doar 39% din rezervoarele de stocare a gazului sunt pline în prezent.

Cu toate acestea, media europeană este de 55%, iar Portugalia și Polonia au rezerve de peste 90%. România avea stocat până pe 21 iunie aproximativ 13 twh, în depozitele Depomureș și Depogaz Ploiești, scrie romania.europalibera.org.

Austria și Germania se confruntă cu probleme serioase, din cauza scăderii livrărlor de gazer din Rusia. Guvernele celor două țări au anunțat că vor reporni centralele pe cărbune pentru a putea compensa o eventuală penurie de gaze.

Țara noastră importă 25% din gazele naturale pe care le consumă, care provin în totalitate din Rusia, în timp ce cumpără 70% din petrolul de care are nevoie din străinătate, din care 40% provine din Rusia.

Citește și articolul: Uniunea Europeană a găsit o soluție pentru a scăpa de dependența gazului rusesc: importul de gaze naturale din Israel

Articolul precedentAsociația World Wildlife Fund lansează un calendar inedit care surprinde frumusețea naturii din România
Articolul următorPe timp de secetă, Primaria Municipiului București risipește apa, organizând spectacole cu fântâni arteziene
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.