Uniunea Europeană își accelerează tranziția către energia verde, astfel 19 țări au decis ca până în 2030 vor să se aprovizioneze cu 63% din energie electrică doar din surse regenerabile, potrivit descopera.ro.
Deciza vine în contextul în care, de 100 de zile, armata rusă continuă agresiunea asupra Ucrainei, iar sancțiunile impuse vor rupe definitiv resursele rusești de Occident.
Chiar dacă mulți experți susțin că unele țări ar putea trece, din nou, la folosirea la mai mulți combustibili fosili, conducătorii statelor și-au stabilit planuri ambițioase pentru a stimula energiile regenerabile.
Chiar dacă aprovizionare cu energie electrică din surse regenerabile a fost stabilită la o cotă de 55%, potrivit Raportului Ember și al Centrului pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat, statele membre au decis să atingă o cotă de 63% până în 2030.
Creșterea prețurilor la combustibilii fosili, un motiv pentru care tranziția la energia verde nu mai poate fi amânată
Spre exemplu, la începutul anului 2022, Europa se aproviziona cu doar 22% din energie din surse regenerabile.
„Tranziția în domeniul energiei electrice nu este doar o problemă legată de preocupările climatice, ci și una de asigurare a unei aprovizionări stabile cu energie pentru gospodăriile și întreprinderile europene. Acest lucru este evident mai ales pentru cei mai mari importatori de combustibili ruși, Germania, Italia și Țările de Jos mărind ambițiile eoliene și solare, Franța subvenționând izolarea locuințelor, iar alții accelerând instalațiile de pompe de căldură și electrificând transportul”, se arată în raport.
Printre țările care își vor obține toată energia electrică doar din surse regenerabile se numără Portugalia, Olanda, Austria și Danemarca. De asemenea, Germania a anunțat că intenționează să obțină 80% din energia electrică din surse regenerabile, iar Italia, Irlanda și Grecia se îndreaptă spre o cotă de 70%.
Totodată, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxit de carbon până în 2050.
La polul opus se află Slovacia, Polonia și Ungaria, care din 2019 nu și-au actualizat planurile privind obținerea energiei electrice din surse regenerabile. Deciziile statelor membre ale UE vin în contextul în care, în urmă cu câteva zile, Ungaria a negociat o derogare de la intedicția blocului comunitar european privind importurile de petrol rusesc.
Totodată, chiar dacă Polonia a fost de acord cu o astfel de măsură, țara va continua să se aprovizioneze cu 67% din energia electrică din combustibili fosili, din cauza dependenței de cărbune.
Citește și articolul: Ministrul Energiei: „Anunțăm lansarea apelului de proiecte pentru producție de energie din surse regenerabile”