Postul de știri Digi 24 a primit trei somații, în ședința de joi a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), relatează Pagina de Media. Una dintre aceste somații este din cauza unei știri ce o viza pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.
Știrea cu titlul „Sectorul 1 ar putea rămâne fără internet”, transmisă în cadrul emisiunii „Jurnalul de seară” din 15.04.2021 fără a se ține cont de dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului 504/2002 [„Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”], se arată în motivarea CNA.
La acel moment, deranjată de „atacul” celor de la Digi24, cu privire la cablurile de pe stâlpii din fața Primăriei Sectorului 1, care anunța că zeci de mii de cetățeni „ar putea rămâne fără internet”, edilul Clotilde Armand a ieșit la „contraatac”, când a precizat că „legea e lege pentru toată lumea, iar cablurile trebuie să fie în subteran”, dar a și încercat să demonteze știrea falsă ce a circulat „în regim de breaking news la o televiziune respectabilă”, transmisă de Digi 24, televiziune pe care comunicatorul Primăriei a catalogat-o ca fiind „Antena 3 în devenire”.
Primăria Sectorului 1 a făcut sesizarea la CNA, chiar dacă ulterior postul TV a difuzat și poziția instituției. Chiar și în această situație, membrii Consliului Național al Audiovizualului a decis că postul Digi24 a încălcat Legea Audiovizualului, motiv pentru care Cristina Pocora a propus o somație publică. Aceasta a fost votată în unanimitate.
Care au fost celelalte două somații
Pe lângă știrea legată de PS1, Digi 24 a primit alte două somații: una pentru emisiunea „Focus România” din 3 martie 2021, de fapt, o ediţie retrospectivă în care s-a prezentat un material din 2020, când reporterii Digi 24 au prezentat rolul Institutului de Studii Avansate pentru Civilizația Levantului, dar şi ce salarii au angajaţii.
Cealaltă somație a venit pentru știrea „Relații intime la școală, între elevi minori ; Relații intime în toaleta școlii”, difuzată în data 11.03.2021 cu încălcarea dispozițiilor art. 7^1 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora: „Ştirile sau relatările referitoare la acte de violenţă sau de natură sexuală din instituţiile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali ai minorului ; face excepţie situaţia în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorului, fără să fie afectată imaginea publică a acestuia sau dreptul lui la viaţă intimă, privată şi familială”.
Clotilde Armand, contraatacă. „Legea e lege pentru toată lumea”