Roman Protasevici (Aleph News)

Germania și Marea Britanie au reacționat după difuzarea interviului lui Roman Protasevici, jurnalistul arestat în urmă cu două săptămâni, după ce avionul în care se afla a fost deturnat de autoritățile din Belarus, relatează Agerpres, citând AFP.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert a catalogat acest interviu drept „o ruşine pentru postul care l-a difuzat şi pentru liderii belaruşi”, denunţând tototadă „dispreţul lor total pentru democraţie şi, trebuie să spunem şi acest lucru, dispreţul lor pentru fiinţele umane”, potrivit Agerpres.

„Toate gândurile noastre se îndreaptă către acest tânăr şi toţi ceilalţi cetăţeni din Belarus care sunt trataţi atât de inuman pentru convingerile lor, în condiţiile în care ei luptă pentru drepturile civile”,  a adăugat el.

„Persecuţia celor care apără drepturile omului şi libertatea media în Belarus trebuie să înceteze”, a afirmat într-o postare pe Twitter Dominic Raab, ministrul de exterbe al Marii Britanii, adăugând că toate „persoanele implicate în turnarea şi realizarea sub coerciţie a interviului trebuie să răspundă.”

Acesta a fost al treilea interviu difuzat de televiziunea de stat din Belarus, iar jurnalistul de 26 de ani a mărturisit că el a fost cel care i-a îndemnat la participarea la manifestațiile împotriva lui Lukașenko, de anul trecut. De asemenea, acesta l-a lăudat pe președintele Lukașenko.

Atitudinea sa este una surprinzătoare, ținând cont că jurnalistul este cofondatorul, dar și fostul redactor șef al canalului Nexta de pe Telegraf, un canal de opoziție pentru administrația belorusă, fapt pentru care, șefa opoziție Svetlana Tihanovskaia a afirmat că interviul a fost realizat „sub presiune”.

Mircea Geoană se implică în scandalul din Belarus și cere, de urgență, eliberarea lui Roman Protasevici   

Articolul precedentDigi 24, somat de Consiliul Național al Audovizualului
Articolul următorBolojan despre Orban: „Are o experiență mai mare”