sursa foto: epoch-times-romania.com
Epoch Times

Curtea de Apel București a comunicat, vineri, 4 iunie, hotărârea cu privire la redeschiderea Dosarului „10 august”, relatează Declic. În 16 aprilie 2021, CAB a admis plângerea lui Ioan Crăciunescu, unul dintre protestatarii agresați de jandarmi.

Potrivit sursei citate, motivarea acestei decizii confirmă demersurile Comunității Declic, dar și temerile victimelor violențelor din 10 august 2018: procurorul DIICOT nu a făcut cercetări complete și a ignorat probe esențiale.

„Cele mai sus expuse impun trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, astfel încât să fie administrate unitar toate probele pertinente, concludente şi utile aflării complete a adevărului”, susține judecătorul de la Curtea de Apel București, în decizia de redeschidere a dosarului.

Motivarea în integralitate poate fi descărcată de AICI

DIICOT nu a audiat nicio persoană vătămată

De asemenea, din motivare reiese că DIICOT nu a audiat părțile implicate: mininistrul de Interne, prefectul Capitalei sau viceprimarul. „Din examinarea dosarului de urmărire penală, rezultă că procurorul DIICOT nu a audiat nicio persoană vătămată, niciun suspect și niciun martor (cu excepția martorilor Dan Carmen Daniela, Cliseru Speranța, Bădulescu Aurelian, Mastan Alin Ionel). Cu toate că suspecţii nu au dat declaraţii, iar percheziţia terminalelor mobile nu a putut fi efectuată, nu au fost solicitate de catre procurorul DIICOT mijloace de probă de natură tehnică si nu s-au obtinut datele de trafic şi de localizare, prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, pentru a se clarifica existenţa comunicărilor între suspecţi”, se mai arată în motivare.

Totodată, Secția Parchetelor Militare trebuie să stabilească tipul de muniție și gaze folosite de jandarmi în 10 august, dar și legalitatea „folosirii de către Jandarmerie, pentru combaterea dezordinii publice, a gazului Oleoresin Capsicum (OC), în condiţiile în care Ordinul MAE 156/2018 nu vizează decât tipuri de muniţie ce conţine substanţa CS în ceea ce priveşte componenta Agenţilor pentru combaterea dezordinii publice. ”

Decizia de astăzi a Curții de Apel București reprezintă o confirmare îndelung așteptată pentru protestatarii prezenți în Piața Victoriei pe parcursul anului 2018. Această decizie definitivă survine după prima ascultare de către o instanță românească a obiecțiilor mele în dosar față de preluarea nejustificată a Dosarului 10 August de către DIICOT. Mutarea Dosarului 10 August de la Parchetul Militar la DIICOT a generat din prima clipă stupefacția celor peste 700 de protestatari, care, alături de ceilalți 200.000 de oameni aflați  la protestul Diasporei, s-au trezit brusc în pericol de a fi catalogați drept destabilizatori de țară sau teroriști. Decizia de astăzi este un pas mic spre o funcționare normală a Justiției române și sper optimist într-o rezolvare la care să se ajungă cu celeritate în acest caz – care este, de altfel, foarte simplu.

Declarația din aprilie a lui Ioan Crăciuneanu, victimă a violențelor din 10 august 2018

„Nu s-a făcut încă dreptate victimelor 10 august, dar pare că suntem pe drumul cel bun, iar lupta noastră din ultimii 3 ani nu a fost zadarnică. Sperăm ca procurorii militari să cerceteze într-un timp rezonabil cauza, iar vinovații să fie trași la răspundere. Comunitatea Declic va fi până la final alături de victimele din 10 august și va susține demersurile juridice, cu ajutorul donațiilor membrilor noștri”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Curtea de Apel Bucureşti a decis redeschiderea dosarului „10 august”

Articolul precedentMinistrul Mediului intervine în scandalul dintre Clotilde Armand și Romprest
Articolul următorDigi 24, somat de Consiliul Național al Audovizualului