ONU trage un semnal de alarmă privind creșterea nesiguranței alimentare în lume, aceasta dublându-se în ultimii șase ani, ajungând ca 200 de milioane de oameni să sufere de foame.
Schimbările climatice, conflictele și criza economică au crescut în 2021 cu o cincimie numărul celor care se confruntă cu crize alimentare, iar viitorul se va înrăutăți dacă statele lumii nu vor lua măsuri urgente.
Potrivit raportului Rețelei globale de combatere a crizelor alimentare, înființată de ONU și UE, foametea va deveni „următoarea pandemie” cu care se va confrunta omenirea.
Pandemia și războiul, cauzele principale pentru accentuarea foametei în lume
„Perspectivele de viitor nu sunt bune. Dacă nu se fac mai multe pentru a sprijini comunitățile rurale, amploarea dezastrului în ceea ce privește foametea și pierderea mijloacelor de trai va fi îngrozitoare. Este nevoie de o acțiune umanitară urgentă la scară masivă pentru a împiedica acest lucru să se întâmple”, se arată în raport, potribit stiripersurse.ro.
În ultimul an, insecuritatea alimentară a crescut cu 40 de milioane de persoane, iar invazia Rusiei asupra Ucrainei, ambele țări fiind producători de alimente, reprezintă o problemă serioasă pentru securitatea alimentară globală, în special în țările precum Haiti, Siria, Yemen, Afganistan și Somalia.
Peste 70% din alimentele de bază din Madagascar au venit din Ucraina și Rusia în 2021, Somalia a primit 90%, iar Republica Democrată Congo aproape 80%.
„Țările care se confruntă deja cu niveluri ridicate de foamete acută sunt deosebit de vulnerabile din cauza dependenței lor ridicate de importurile de alimente și a vulnerabilității la șocurile globale ale prețurilor alimentelor”, se mai precizează în raport.
De asemenea, în anul debutului pandemiei de Covid-19, foametea a crescut considerabil, depășind creșterea populației. Mai exact, aproape 10% din populația generală a fost subnutrită. Cele mai multe persoane subnutrite trăiesc în Asia, 418 milioane, în Africa, 282 de milioane și 60 de milioane în America Latină și în Caraibe.
Citește și articolul: Foametea, mai periculoasă decât Covid-19. Locuitorii din Shanghai, între viață și moarte