Sursa foto: Facebook/ANPC
Sursa foto: Facebook/ANPC

Comisarii ANPC au amendat două magazine din București cu 90.000 de lei, după ce au descoperit o serie de neregului în ceea ce privește depozitarea produselor.

Conform comunicatului, activitățile de control au fost desfășurate în perioada 2-3 mai, anul curent.

Este vorba despre două magazine aparținând lanțurilor Lidl și Mega Image, situate în sectorul 1 al Capitalei

Prima dată în istoria Autorității, verificările au fost urmate de întocmirea unor acte de control cu impact la nivelul magazinelor din același lanț, la nivel național”, sea arată în comunicatul de presă.

Horia Constantinescu, președinte ANPC, a ținut să precizeze că a fost stabilită o nouă abordare, în premieră, în activitatea de control a instituției.

După ce se fac constatări la unul dintre magazinele parte dintr-o rețea mai mare, se întocmește un act la nivelul proprietarului întregii rețele, în așa fel încât cele constatate devin obligatorii pentru întreaga rețea.

Vrem ca, în felul acesta, abordarea să fie unitară la nivel național și punctul nostru de vedere să fie automat, nu permanent evitat. Suntem în slujba consumatorilor, nu a operatorilor economici! Legea este aceeași la nivelul întregii țări!”, a declarat președintele ANPC.

Comisarii bucureșteni au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 90.000 lei și două avertismente

Acestor sancțiuni li s-au adăugat și măsurile complementare de oprire definitivă de la comerializare a produselor alimentare nesigure sau modificări organoleptice.

Cele mai importante dintre neregulile constatate de comisarii CPCMB au fost comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită, comercializarea de legume-fructe cu evidente modificări organoleptice, cu caracteristici calitative neconforme și fără informarea asupra denumirii distribuitorului și adresa completă, neconcordanțe între ingredientele declarate pe etichete și denumirea produsului, comercializarea de diferite sortimente de produse alimentare ambalate.

Multe produse erau expuse în vitrine frigorifice verticale neigienizate, cu zone cu rugină, fire de păr și praf și grăsime

S-a constatat prezența unor grilaje încărcate masiv cu praf și grăsime, a unor containere cu vopsea exfoliată, a pavimentului neigienizat în agregatele de frig din camerele de depozitare, utilizarea unui aparat de stors citrice, neigienizat,cu resturi de coji și pulpă, cu grăsime, comercializarea unor produse alimentare, cu informare deficitară pe etichete, de exemplu fără traducerea în limba română a elementelor de identificare, nerespectarea regimului promoțiilor, comercializarea unor băuturi răcoritoare sub denumirea de limonadă, deși în compoziție se utiliza acidul citric, prestarea unor servicii care pot afecta sănătatea consumatorilor și încălcarea pevederilor legale pentru comercializarea produselor cu Nutriscore evidențiat pe ambalaje.

Articolul precedentMaia Sandu a transmis un mesaj emoționant, după ce o jurnalistă de la Europa Liberă a fost ucisă în Ucraina
Articolul următor500 de voluntari au curățat și igienizat Valea Mureşului
Jurnalist full-time / Pesimist part-time