Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propus MAI organizarea, în 20 iunie 2021, a alegerilor locale parțiale pentru primari în 30 de circumscripții electorale în care, potrivit informațiilor furnizate de instituțiile prefectului, funcția de primar este vacantă.

Astfel, potrivit Spotmedia, cinci primari aleși în septembrie 2020 au visat la un „fotoliu” mai înalt și și-au „abandonat” alegătorii pentru un mandat de parlamentar. Aceștia sunt: Radu Marcel Tuhuț (PSD), ales primar în Ciuruleasa (Alba), Aurel Bălășoiu (PSD), ales primar în Rociu (Argeș), Dumitru Flucuș (PNL), ales primar la Șinca Nouă (Brașov), Laurențiu Gîdei (PSD), ales primar în Târgu Bujor (Galați) și Marian Țachianu (PSD), ales primar la Braniștea (Dâmbovița).

Mortul din Deveselu, câștigătorul alegerilor

În cazul a 12 localități, alegerile parțiale au loc ca urmare a decesului primarilor, înainte sau chiar după alegerile din septembrie. De altfle, cazul primarului din Deveselu a ținut prima pagină a ziarelor, după ce a câștigat alegerile locale, deși murise chiar înainte de data desfășurării scrutinului. Alți 11 au decedat, 6 din cauza Covid, iar 5 din alte cauze.

13, cu ghinion

În celelalte 13 localități ce vor avea loc alegeri parțiale, acestea vin pe fondul unor probleme cu legea, fie mandatele nu le-au fost validate în instanță, fie au la activ condamnări, cu sau fără executare. De altfel, potrivit legii statutului aleșilor locali, primarii condamnați definitiv își pierd mandatul, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei.

Cel mai cunoscut caz este al primarului din localitatea prahoveană Șotrile, Bogdan Davidescu. Acestuia instanța i-a invalidat mandatul (câștigat cu 41,22%) pe numele său fiind o condamnare, cu executare, într-un dosar pentru pornografie infantilă. Chiar și așa, Davidescu nu se lasă dus de la primărie. În octombrie, după ce magistrații s-au pronunțat în cazul său, Davidescu și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat de primar.

„Dragi cetăţeni, dragi prieteni! În urma alegerilor care au avut loc în data de 27 septembrie, am fost ales Primarul comunei Şotrile. Candidatura fost aprobată, dar invalidată de către un judecător ‘drept’ neţinând cont de opinia dvs. În urma acestei hotărâri vor avea loc noi alegeri locale şi vă anunţ pe această cale că voi candida încă o dată cu încrederea că voi avea din nou susţinerea dvs. Vă mulţumesc şi împreună, ca şi de multe alte ori, vom învinge”, a transmis Bogdan Davidescu, la acea vreme, citat de epochtimes.ro.

Un anunț similar a făcut și Ștefan Benonie (PSD), câștigător la Aninoasa (Argeș), după ce tribunalul i-a invalidat mandatul din cauza unei incompatibilități mai vechi și a unei condamnări pentru omor din culpă.

Celelalte 11 localități unde au fost probleme cu legea sunt: Zăbrani (Arad), Tamași (Bacău), Frumușani (Călărași), Mereni (Covasna), Terpezita (Dolj), Ion Roată (Ialomița), Bragadiru (Ilfov), Obârșia de Câmp (Mehedinți), Șimleu Silvaniei (Sălaj), Vicovu de Sus (Suceava) și Scundu (Vâlcea).

Cine poate candida la alegerile locale

Potrivit Legii nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, au dreptul de a fi aleși consilieri, primari sau președinți ai consiliilor județene cetățenii cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puțin 23 de ani, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constituția României, republicată.

PSD, singurii care au de câștigat în urma scandalurilor din interiorul coaliției de dreapta

Articolul precedentAlexandru Rafila se așteaptă la creșterea ratei de infectare în următoarele săptămâni
Articolul următorGabriela Firea, atac la PMB și Guvern