Alexandru Rafila se așteaptă la creșterea ratei de infectare în următoarele săptămâni

Cazuri puține, teste puține, în zilele de minivacanță

Medicul Alexandru Rafila consideră că numărul de cazuri din ultima perioadă, când românii au fost în minivacanța de 1 mai/Paște este puțin credibil, dar că se așteaptă la o creștere a ratei de infectare, tocmai pe fondul relaxării măsurilor, a întâlnirilor în grupuri mai mari, a lăsării jos a „gărzii”. În acest weekend au fost județe în care nu au fost înregistrate noi cazuri (de exemplu Galați, unde în raportarea de luni au fost 0 cazuri în ultimele 24 de ore, în timp ce cu o zi înainte a fost confirmat un singur caz), fapt care ne reamintește de situația de anul trecut când erau zile în care o serie de județe nu înregistrau cazuri, dar nici nu se făceau teste.

„Este foarte probabil să crească bilanțul infecțiilor în una-două săptămâni, dar cred că o să fie o creștere tranzitorie, nu cred că va fi o creștere de lungă durată, e normal să fie așa, pentru că în mod evident, mobilitatea, interacțiunile între persoane au fost mult mai multe în timpul acestor trei zile de sărbătoare. Pe de altă parte, trebuie să ne uităm în special la ceea ce se întâmplă în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, pentru că cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri bazat pe testări, din punctul meu de vedere, sunt puțin credibile, în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila, pentru RFI.

A doua zi consecutivă cu sub o mie de cazuri

La raportarea de marți, au fost confirmate sub o mie de cazuri de infectare, mai exact 994 din 9.124 de teste RT-PCR (4.448 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.676 la cerere) și 4.937 de teste rapide antigenice. Acesta este a doua zi, consecutivă, din ultima săptămână, cu mai puțin de 1.000 de noi cazuri de infectare Covid.

În acest moment, niciun județ din țară nu se mai află în scenariul roșu (peste 3 cazuri la mia de locuitori), 12 din total fiind pe scenariul galben (între 1 și 3 cazuri la mie), doar trei județe având peste 2 cazuri la mia de locuitori, astfel: București – 2,27, Ilfov – 2,17 și Cluj – 2,03, în timp ce la nivel național se înregistrează 1,57 cazuri la mia de locuitori.

Aglomerația din minivacanță, un risc asumat

Articolul precedentPărintele cu copil de grădiniță: mai vocal și mai agitat decât părintele de licean
Articolul următorZeci de localități intră în campanie electorală