Minivacanța de 1 mai/Paște a atins o bornă pe care mulți români și-au dorit-o, aceea a relaxării unora dintre restricțiile cauzate de pandemie. Însă acest lucru a adus cu sine, pe lângă libertatea de mișcare și o responsabilizare. Iar în următoarele două săptămâni vom putea vedea cât de responsabili au fost tinerii, care au luat cu asalt cluburile de pe litoral, în ciuda recomadărilor făcute de medici, premier sau de ministrul de Interne.

Medicul Radu Țincu a precizat, la Antena3, că se așteaptă la o oarecare creștere a numărului de cazuri, dar că în același timp se își dorește ca această creștere să nu fie substanțială, mai mult, să nu creeze probleme pentru sistemul de sănătate publică.

„În continuare trebuie să avem grijă, și mai ales dacă discutăm de cluburi, discutăm de persoane tinere. Mulți dintre ei nu au apucat să se imunizeze și pot să se transforme în vectori de transmitere a virusului către persoanele vulnerabile, pe care le întâlnesc ulterior. Discutăm de părinți, bunici, care pot avea anumite boli cronice și, în acest context, există un risc foarte mare de transmitere a virusului către cei care pot dezvolta o formă severă”, a spus medicul Țincu, specialist în ATI.

Distanța fizică și regulile sanitare, recomandate în continuare

Medicul a recomandat ca în continuare să fie respectate măsurile de respectare a distanței fizice, dar și regulile sanitare, tocmai pentru a limita răspândirea bolii.

„Ceea ce știm cu siguranță este că aglomerarea în spații închise, unde se cânta, se dansează și există o activitate fizică care predispune la o vehiculare mai intensă a particulelor virale, crește riscul de transmitere a virusului. De aceea recomandarea este, în continuare, pentru aceste zone, să respectăm distanțarea fizică și regulile sanitare”, a mai spus medicul.

În acest moment, niciun județ din țară nu se mai află în scenariul roșu (peste 3 cazuri la mia de locuitori), 13 din total fiind pe scenariul galben (între 1 și 3 cazuri la mie), doar trei județe având peste 2 cazuri la mia de locuitori, astfel: București – 2,42, Ilfov – 2,32 și Cluj – 2,17, în timp ce la nivel național se înregistrează 1,56 cazuri la mia de locuitori. În baza acestor cifre, sălile de spectacol, cinematografele, restaurantele şi cafenelele s-au redeschis începând de astăzi, luni, 3 mai, la 30% din capacitatea lor de funcționare, restricțiile de circulație pe timp de noapte fiind menținute în intervalul 22-05.

Constanța, plină de cluburi, turiști și amenzi

Articolul precedentDosar penal pentru nerespectarea regimului armelor
Articolul următorPrefectul Capitalei, îngăduitor cu „victimele” ambuteiajelor din trafic