Sursa foto: Pixabay

Averea cumulată a celor mai bogați americani a atins un nivel de 45.900 de miliarde de dolari la sfârşitul trimestrului al patrulea al anului trecut, informează CNBC. Doar Warren Buffett și Jeff Bezos au acumulat un total de 6.500 de miliarde de dolari în 2021.

Profesorul de economie de la Universitatea din New York, Edward Wolff, a declarat că cifrele sunt „uluitoare.”

„Boom-ul pandemic al bogăţiei se situează cu siguranţă în vârful sau aproape de toate boom-urile din ultimii 40 de ani”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

1% din populația Statelor Unite are 32,3% din toată averea națiunii

Cu toate acestea, dacă miliardarii și-au dublat sau chiar triplat averile, lucrurile nu stau la fel în rândul populației. Ponderea bogăției deținute de 90% dintre cetățenii SUA a scăzut ușor, de la 30,5% la 30,2%.

Printre principalii factori de creștere a averilor au fost acțiunile și afacerile private pe care miliardarii americani le au. Potrivit Fed, averile celor mai bogați 1% americani au câștigat peste 4.300 de miliarde de dolari din acțiunile corporative și acțiunile fondurilor mutuale. Mai mult, portofoliile de acțiuni a celor mai bogați 1% adună 23.000 de miliarde, un record de 53,9% din totalul acțiunilor deținute individual.

De asemenea, cei mai bogaţi 10% dintre americani aveau la sfârșitul anului trecut 89% din acțiunile corporative și acţiunile fondurilor mutuale deţinute individual.

Anul trecut, cel mai bogat om din lume a fost Elon Musk, cu o avere estimată la peste 230 de miliarde de dolari. În ciuda vieții complicate pe care a avut-o, miliardarul și-a lansat prima afacere, Zip2, pe care a vândut-o pentru fabuloasa sumă de 307 milioane de dolari în 1995. După aceasta a urmat PayPal, apoi a lansat Tesla și Space X.

Al doilea cel mai bogat om din lume este Jeff Bezzos, cel care a creat Amazon. În ciuda divorțului de nevasta lui, averea magnatului nu a avut prea mult de suferit, aceasta ajungând anul trecut la 197 de miliarde de dolari. Bernard Arnault, deținătorul LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton, se află pe locul trei, cu 162 de miliarde, iar Fondatorul Microsoft, Bill Gates, ce a fost pentru mulți ani considerat cel mai bogat om din lume, se clasează pe locul patru, cu 137 de miliarde de dolari.

Tragedie în Statele Unite. Atac armat în Sacramento

Articolul precedentPreședintele Forța Dreptei susține că PNL a ajuns să fie un „partid captiv”
Articolul următorCiolacu, despre discursul lui Zelenski în Parlament: „Este un lucru foarte important”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.