Premierul Ungariei Viktor Orban a declarat că dacă un stat vrea pace, e nevoie de o putere ce vine din două surse: puterea proprie sau cea a aliaților săi.
De asemenea, oficialul a dat asigurări că securitatea Ungariei este „solidă ca betonul”, menționând că nu are nevoie de ajutorul aliaților pentru a se proteja în cazul unui conflict.
Totodată, Orban a menționat faptul că Europa se apropie de un dezastru dacă liderii „își pierd mințile” și se implică în război, afirmând că nici NATO „nu ne poate apăra de propria prostie.”
„A trimite trupe înseamnă a lua parte la război”
De asemenea, șeful Guvernului din Ungaria a mai punctat importanța neutralității, acuzând opoziția de stânga că este „pentru război”.
„A trimite arme înseamnă că toţi cei împotriva cărora vor fi folosite acele arme vor fi inamicii noştri Dumnezeu ştie câtă vreme. A oferi convoaie traversând Transcarpatia ca ţinte militare acolo unde războiul încă nu a început ar însemna a atrage războiul în zona respectivă”, e de părere Orban.
Totodată, premierul ungar a precizat că cele mai afectate țări în cazul unui război sunt cele mai apropiate de Rusia ( România, Polonia, Slovacia), afirmând că atâta timp cât conflictul se prelungește, problema devine mai mare. „De aceea susţinerea păcii este poziţia corectă pentru Ungaria”, a spus Orban.
Mai mult, șeful Guvernului de la Budapesta a criticat în termeni duri Uniunea Europeană, precizând că nu finanțează eforturile de asistență pentru fluxul de refugiați din Ucraina.
„La Bruxelles doar se vorbeşte, statele naţiune iau măsuri. (…) și Ungaria apără de ani frontiera de sud (a blocului) şi Bruxelles nu a dat niciun ban”, a declarat Viktor Orban.
Reamintim că de la începutul războiului din Ucraina, aproape 140.000 de refugiați au trecut granița în Ungaria, liderul guvernului ungar schimbându-și discursul privind această problemă.
Acesta a mai punctat că țările membre ale Grupului Visegrad, care duc „tot greul” în această perioadă pentru a primi refugiați, trebuie să își dezvolte o politică de azil comună.