Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a afirmat, vineri, că săptămâna viitoare vom avea „un set de măsuri care să fie adaptat situației epidemiologice”, pentru a trece fără probleme peste perioada sărbătorilor de iarnă, iar printre acestea s-ar număra și testarea celor care vin în România. Pentru moment nu s-a discutat dacă testarea se va aplica și celor vaccinați, așa cum a fost propunerea inițiată de Raed Arafat, sau doar a persoanelor nevaccinate.
„Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punctul de vedere al protejării sistemului de sănătate publică și care să poată fi și aplicată. N-am avut nicio dispută cu Arafat. Am discutat – și premierul s-a implicat direct în discuție – cum putem și noi să adoptă, niște măsuri în consonanță cu ce se întâmplă în UE, ca să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini. Mai devreme sau mai târziu va începe să circule și în România”, a precizat Rafila. De altfel, acesta a subliniat faptul că nu a existat nicio dezbatere în contradictoriu cu șeful DSU, ci doar analize a documentelor și propunerilor Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în UE cu test PCR, ca să reducă riscul de transmitere.
Mai mult, pe tema aceasta, Rafila susține că „e importantă și aplicabilitatea unei măsuri”, subliniind că introducerea unei astfel de măsuri necesită și o pregătire logistică. „Dacă de exemplu în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm zilnic 100.000 de persoane – și nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a 8-a, ca să iasă din carantină nu poți face acest lucru”, a explicat Rafila.
Totodată, Rafila consideră că este important să se găsească soluții aplicabile, în funcție de listele pe care se află țările de proveniență a celor care vin în România.„Dacă există țări din care riscul de transmitere e mai mare să găsim o soluție, pentru alte categorii de țări – altă soluție. Nu pot să vă spun acum, pentru că avem discuții tehnice cu INSP, ca să venim cu o variantă care să protejeze sănătatea publică și care să fie și aplicată. Degeaba luăm soluții care nu pot fi aplicate”, a mai spus Rafila, subliniind în același timp „entuziasmul” cu care sunt propuse măsurile, dar lipsa de perspectivă în aplicarea acestora.
Cât privește luarea acestor măsuri, Rafila a dat asigurări că „săptămâna viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situației epidemice”, dar că până atunci, mai sunt așteptate date cu privire la măsurile luate de late state, „încât să putem utiliza un model aplicabil la noi”. Ce este clar, e că una dintre măsuri face referire la testarea sau necesitatea unui document care să ateste că o persoană a fost testată negativ, cu 48 de ore, înainte de intrarea în România. „Trebuie să vedem căror categorii și ce persoane și din ce țări vin aceste persoane”, a explicat Rafila.
Mare parte din Europa, pe lista roșie
În acest moment, pe lista roșie se află: Insulele Cayman, Slovacia, Cehia, Belgia, Austria, Gibraltar, Liechtenstein, Slovenia, Guernsey, Olanda, Croația, Andorra, Jersey, Ungaria, Georgia, Anguilla, Irlanda, Insulele Feroe, Bonaire, Saint Eustatius și Saba, Dominica, Elveția, Mauritius, Barbados, San Marino, Danemarca, Germania, Lituania, Grecia, Marea Britanie (**), Polonia, Insula Man, Muntenegru, Groenlanda, Luxemburg, Seychelles, Estonia, Monaco, Letonia, Norvegia, Cipru, Serbia, Islanda, Trinidad și Tobago, Iordania, Bulgaria, Franța, Ucraina, Insulele Mariane de Nord, Singapore, Turcia, Federația Rusă, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Maldive, Armenia, Brazilia**, Africa de Sud**, Botswana**, Nepal**, India**, Eswatini**, Namibia**, Zimbabwe**, Lesotho**, Malawi**, Mozambic. Pe lista galbenă, din zona verde, au intrat Spania și Suedia, ca urmare a creșterii incidenței.
Notă **, ca urmare a detectării la populația umană a unor variante de virus SARS-CoV-2 cu transmitere mai ridicată, Omicron.
Adrian Streinu-Cercel, despre noul val pandemic: “Românii se comportă de parcă vor să se infecteze”