Vicepreședintele USR Cristian Ghinea îl avertizează pe Marius Budăi în privința „pensiilor speciale”, acele indemnizații acordate primarilor, viceprimarilor, șefilor de Consilii Județene și vicepreședinți de CJ, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, după ce au fost amânate cu un an, dar care nu intră în „anvelopa” de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR pentru creșterea pensiilor românilor.
„Dacă Guvernul nu dă OUG în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie mii de foști primari și șefi de Consilii Județene vor primi pensii speciale. Băgate de PSD în lege anterior. Astea sunt tot pensii speciale, indiferent că Budăi le zice indemnizații sau girafă. Sunt pensii speciale. Sunt pensii speciale pentru clientela politică și evident că dacă le bagi pe astea în plată și crești și celelalte pensii speciale nu mai ai spațiu de crescut pensiile celorlalți români. De asta se smiorcăie Budăi: trebuie să aleagă între pensiile speciale ale clientelei și crescut pensiile românilor”, a scris Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, pe contul său de socializare.
De altfel, acesta a ținut să sublinieze faptul că USR a fost „singurul partid din România care a desființat pensii speciale”, mai mult, că a condiționat intrarea la guvernare de „desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari”, însă în privința pensiilor aleșilor locali s-a împotmolit în „nepăsarea” celor de la PNL și UDMR, care s-au abținut, cot la cot cu PSD, și au dat aviz negativ proiectului propus de USR.
Potrivit lui Ghinea, cei 9,4% din PIB prevăzuți în PNRR sunt cu mult peste ceea ce proprunerea făcută de Comisia Europeană. „Așa pot să spun și eu că să crească Budăi pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine dar ar fi o prostie, pentru că toate aceste țări au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. România are acum o cheltuială pensii/PIB de aprox 8%. În linie deci cu cele mai multe țări UE din est. (…) Poate nu știți, dar România a fost aruncată de PSD în procedura de deficit excesiv și orice cheltuială trebuie să se raporteze la aceste constrângeri (care nu au legătură directă cu PNRR). Miza reală nu e media UE ci cum echilibrăm bugetul de pensii dezechilibrat în mod iresponsabil de PSD. Chiar cu contribuția lui Budăi, care a mai fost ministru și a contribuit la problemă”, a mai scris Ghinea.
Mai mult, acesta i-a lansat o provocare actualului ministru al Muncii: să termine recalcularea pensiilor, dar și să vină cu o formulă statistică fixă de crescut pensiile. „Și să producă, să aibă creștere economică, să crească PIB, crește și anvelopa pentru pensii”, a precizat Cristian Ghinea.