Foto: INQUAM Photos/George Călin
Foto: INQUAM Photos/George Călin

Kelemen Hunor, liderul al UDMR, partener constant al coaliției de guvernare și chiar vice-premier, a vorbit aseară despre una dintre problemele de actualitate ale țării, cea legată de reforma pensiilor, care va însemna implicit o recalculare a acestor drepturi.

Acesta a ținut să spulbere îngrijorările apărute în ultimul timp, precizând că în cazul pensiilor „obișnuite” nu se pune problema de recalculări pe minus, ci se caută soluții în ceea ce privește pensiile speciale, precum și o echilibrare a anumitor pensii.

Kelemen Hunor a asigurat că „nu se poate accepta” o scădere a pensiilor, în condițiile în care toți factorii de decizie din Guvern au căzut de acord asupra acestui lucru.

Toată lumea este de acord că recalcularea nu înseamnă că vei primi mai puţin decât ai primit. Aici nu vorbim de pensiile de serviciu sau pensiile speciale. Acolo pensiile nu pot fi mai mari decât salariul şi este o altă problemă. Dar la pensiile pe bază de contributivitate nu trebuie să scadă.

Sunt câţiva, unii care au ieșit cu aceeași vechime cu condiţii similare şi au pensii mai mici decât cei care au ieșit în condiţii similare un an doi mai târziu, după o muncă aproape identică şi aceste lucruri trebuie văzute. Nimeni nu se gândește să scadă pensiile. Acest lucru nu se poate accepta.

Chiar noi am propus o creștere a pensiilor în perioada imediat următoare pentru că există o presiune inflaționistă şi o presiune în ceea ce privește preţurile la energie asupra populației. Creșterile au fost anunțate în programul de guvernare. Va fi o creștere la începutul lunii ianuarie (…) cu sume mai mici o singură dată, o sumă pentru a acoperi cheltuielile legate de inflație şi creșterile la energie”, a declarat liderul UDMR la Antena 3.

În urmă cu câteva zile, Ministrul Muncii, Marius Budăi, susținea că majorarea pensiilor prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, de numai 9,4% din PIB, este insuficientă – pe fondul valului de scumpiri, și că se are în vedere un procent mai ridicat.

Articolul precedentÎncepe a doua etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice
Articolul următorVictor Negrescu, avertisment pentru PNL: „Cei care vor încălca rotativa vor fi blamaţi de populaţie”