Cum influențează consumul de alcool și dependența de fumat sănătatea adolescenților? Și care este statul din lume care a reușit să combată dependențele existente în rândul copiilor și adolescenților?
La mijlocul anilor 90, adolescenții islandezi erau printre cei mai mari băutori și fumători din Europa.
Astăzi, Islanda este în topul țărilor europene unde stilul de viață al adolescenților (copii cu vârste de până la 13 ani) este cel mai sănătos.
Evoluția este surprinzătoare, iar oamenilor de știință islandezi au încercat să descopere procesul biochimic care provoacă dependență.
Alegerea tipului de alcool, strâns legată de tipul de stres
Harvey Milkman, profesor american de psihologie, acum lector la Universitatea Reykjavik, a ajuns la concluzia că alegerea tipului de alcool sau droguri depinde de modul în care corpul uman este obișnuit să facă față stresului.
S-a dovedit că există multe substanțe chimice diferite care provoacă un proces biochimic în creier. Astfel, corpul devine dependent. Oamenii de știință au căutat apoi acțiuni care stimulează același proces în creier.
Dansul, muzica, desenul sau sportul reprezintă soluțiile pentru stres, devenind ”dependențe inofensive”
”Este posibil să fii dependent de tutun, alcool, coca-cola, băuturi energizante și unele alimente. Am decis să le oferim adolescenților ceva mai bun. Am descoperit că dansul, muzica, desenul sau sportul reprezintă soluțiile pentru stres. În ceea ce privește efectul emoțional, aceste acțiuni ar trebui să aibă același efect asupra adolescenților ca alcoolul sau tutunul. Le-am oferit programe gratuite de masterclass în orice sport sau artă pe care ar vrea să le studieze”, au precizat experții islandezi.
Autoritățile au modificat inclusiv legea pentru a combate dependențele adolescenților
Cu toate acestea, ”investițiile” în orele de dans, desen sau sport au fost finanțate de stat. Fiecare adolescent a fost rugat să participe la program timp de trei luni. Cu toate acestea, mulți dintre copii au continuat aceste programe mai bine de cinci ani.
Pentru rezolvarea problemelor legate de dependența de nicotină și dependență de alcool, autoritățile au fost nevoite să modifice și legea. Islanda a interzis publicitatea la țigări și băuturi alcoolice și a creat organizații speciale pentru părinții care, în colaborare cu școala, ajută elevii să-și rezolve problemele psihologice.
În acest mod, Islanda a reușit să reducă dependențele adolescenților în ultimii 20 ani, după cum urmează:
– doar 5 % dintre adolescenți consumă regulat băuturi alcoolice, față de 48 % ;
– doar 3 % dintre adolescenți sunt fumători, față de 23 %.
Oamenii de știință islandezi au sugerat și altor țări să adopte metode similare. Cu toate acestea, orice schimbare în bine ar reprezenta o pierdere uriașă pentru multinaționale.