Duminică, 5 iunie, pentru prima dată în România se va organiza un referendum pentru demiterea unui primar. Locuitorii din comuna Dumbrăvița, județul Brașov sunt revoltați din cauza indiferenței pe care primarul o are față de problemele comunei.
Inițiativa a venit din partea reprezentanților USR, care au reușit să strângă peste 1 mie de semnături necesare organizării referendumului, informează news.ro.
Această mobilizare a USR vine în contextul în care primarul comunei, Popa Zachiu ( PNL) ce conduce primăria de mai bine de 16 ani, a uitat de locuitorii din Dumbrăvița.
Referendum pentru demiterea unui primar în România
„De prea mult timp, comuna Dumbrăviţa este lăsată la voia întâmplării. Nu avem drumuri, nu avem canalizare, serviciile publice sunt aproape inexistente, nu avem creşă, nu avem un parc sau locuri de joacă decente, condiţiile din grădiniţe şi şcoli sunt deplorabile”, se arată în comunicatul USR.
De asemenea, reprezentanții partidului USR dau exemplu comuna Ciugud, care s-a dezvoltat mult în ultimii ani, precizând că primarul a avut ca unic scop să-și rotunjească veniturile personale, nicidecum dezvoltarea comunei.
„Avem modele de succes pe care le putem prelua, comune administrate cu competenţă, responsabilitate şi simţul datoriei faţă de cetăţeni şi comunitate. Trebuie doar să avem un primar care să îşi dea interesul,” au concluzionat reprezentanții AUR.
Locuitorii comunei Dumbrăvița susțin că de-a lungul timpului, primarul a comis numeroase abuzuri și a încălcat legea, nerespectând interesele generale ale comunității.
Potrivit legii, organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului.
De asemenea, referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.
Citește și articolul: Referendumul de la Buzău a picat!