Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, consideră că serviciile oferite de sistemul de termoficare au suferit îmbunătățiri comparativ cu „moștenirea” lăsată și că, în acest context probabil, acum bucureștenii plătesc un preț corect pe gigacalorie.
Declarațiile au fost făcute aseară, la Digi24, edilul avertizând totuși că nu poate nimeni previziona ce costuri vor fi suportate pentru iarna care vine, deoarece totul „o să depindă foarte mult de evoluția prețului gazului”.
Potrivit lui Nicușor Dan, prețul pentru producție, transport și distribuție a gigacaloriei este 860 de lei, din care subvenția suportată de primărie este 510 lei, iar restul de bucureșteni.
Până să se ajungă la acest preț final de 350 de lei pe gigacalorie suportat de bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare, în noiembrie anul trecut, primarul Capitalei anunța că majorarea prețului va deveni realitate – de la 164 de lei la 280 de lei.
Nu a fost chiar după aceste calcule, iar în martie anul acesta, Gabriela Firea critica modul în care Nicușor Dan face administrație (și) sub acest aspect, arătând că propunerea finală a lui Nicuşor Dan prevede o creştere cu 140%, până la 347 de lei pentru gigacalorie, ceea ce reprezintă un efort financiar uriaș pentru bucureșteni.
În „zilele noastre”, Nicușor Dan subliniază că abia acum facturile sunt cele aproape de realitate, în concordanță cu prețul total de producție, transport și distribuție.
„Pentru București, prețul total real a crescut de la 510 lei la 860 de lei. Calitatea serviciului s-a îmbunătățit puțin față de iarna trecută, însă prețul pe care bucureștenii îl plăteau era total desprins de realitate.
Adică existau orașe în România care plăteau 350, 400, 450 de lei pe gigacalorie și bucureștenii plăteau 140 de lei. Acum mi se pare un preț corect, ținând cont și de calitatea pe care o oferim noi astăzi”, a afirmat Nicușor Dan pentru sursa citată.
Calitate, calitate, însă chiar edilul Capitalei a mai punctat un aspect aseară: niciun nou investitor din domeniul imobiliar nu se „riscă” la un contract cu primăria când vine vorba de confortul termic.
„Clădirile noi nu sunt racordate la sistemul central. Nu cunosc exemple de investitori care să construiască un bloc și care să solicite racordarea. Au centrala lor proprie”, a dezvăluit Nicușor Dan.