Mars LGBT
Mars LGBT. Sursa foto: r3media.ro

Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași, este somat de către o asociație civică din Iași să ia o poziție fermă privitoare la folosirea de către activiștii LGBT a imaginii instituției de învățământ superior, potrivit r3media.ro. Mai precis, Grupul Civic Iași a transmis o sesizare rectorului Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iași, profesorul Tudorel Toader, prin care îi solicită acestuia să se delimiteze de activiștii LGBT care organizează marșul respectiv. Potrivit reprezentanților Grupului Civic Iași, activiștii LGBT folosesc însemnele instituției de învățământ, indicând ca loc de întâlnire corpul A din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, fără a fi menţionate alte repere. Adresa indicată de Asociația Riseout este chiar sediul rectoratului UAIC Iaşi, reprezentantul legal al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din România.

Marșul LGBT de la Iași va avea loc pe 5 iunie.

„Însă UAIC nu se numără între partenerii acestei iniţiative care a stârnit revolta unui număr însemnat de ieşeni, dat fiind faptul că homosexualitatea şi etiologiile sale sunt incompatibile cu valorile sociale, culturale, religioase, civice şi politice locale”, atrag atenția cei de la Grupul Civic Iași.

Grupul Civic Iași a redactat o sesizare, realizată de Vlad Agache, care a fost trimisă pe adresa secretariatului UAIC (contact@uaic.ro). UAIC nu este între partenerii acestei iniţiative care a stârnit revolta unui număr însemnat de ieşeni, dat fiind faptul că homosexualitatea şi etiologiile sale sunt incompatibile cu valorile sociale, culturale, religioase, civice şi politice locale, avertizează Grupul Civic Iași. Ei reamintesc că Universitatea Alexandru Ioan Cuza este cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ superior a comunităţii lor şi reprezintă simbolul predilect al Iaşului, capitala culturală a României, capitala ortodoxiei româneşți, oraş voievodal şi fosta capitală a principatului Moldovei.

Grupul Civic, solicitare adresată primarului municipiului Iași pentru schimbarea traseului marșului

Prin modalitatea de promovare aleasă de asociaţia RiseOut se doreşte, în mod injust, realizarea unui transfer de capital simbolic în sprijinul obiectivelor LGBTQ+, transfer realizat dinspre cea mai importantă instituţie academică ieşeană către reprezentantul civic al unui curent , susțin reprezentanții Grupului Civic Iași.

„Stimate domnule rector,

Faţă de cele menţionate, vă adresăm rugămintea de a informa comunitatea ieşeană cu privire la inexistenţa unui parteneriat sau asocieri de orice fel între UAIC Iaşi şi asociaţia RiseOut şi de a solicita public asociaţiei organizatoare a marşului să înceteze modalitatea înşelătoare de comunicare publică pe care o desfăşoară.

Totodată, vă adresăm rugămintea de a solicita primarului municipiului Iaşi să adopte un moratoriu cu privire la avizarea manifestaţiilor publice de factură LGBTQ+ pentru o perioadă rezonabilă, răstimp în care comunitatea să dezbată echilibrat subiectul incluziunii minorităţîi homosexuale în comunitatea ieşeană, modalitatea cea mai potrivită de a împiedica discriminarea minorităţîi LGBTQ+ în accesarea serviciilor publice, acolo unde/dacă are loc, limitele morale ale demersurilor acestora de promovarea a homosexualităţii în spaţiul public, din perspectiva bunelor moravuri şi a ordinii publice.

Cu privire la acest ultim aspect, reamintesc faptul că acest marş se află a la a doua sa ediţie, cea precedentă având loc în condiţii de mare tensiune, sub protecţia jandarmeriei şi cu ameninţarea aplicării de sancţiuni contravenţionale pentru cei ce-şi exprimă public dezacordul, comunitatea locală respingând energic legitmitatea acestei acţiuni, fiind dominat sonor traseul marşului prin vociferarea dezaprobării şi fiind folosite, cu rol simbolic, torţe fumigene pentru a acoperi de la faţa oamenilor şi de la faţa cerului ruşinea sfidării valorilor locale.

Întrucât este previzibil că atitudinea publicului nu s-a schimbat de la data primei ediţii a marşului, din octombrie 2021, când punctul de plecare a fost cel al parcării de la Fundaţie, vă adresăm rugămintea de a aprecia dacă este oportun să solicitaţi primarului municipiului Iaşi modificarea traseului avizat, având în vedere că bulevardul Copou este locul preferat de promenadă a ieşenilor, iar alveola de protecţie a statuii lui Mihail Kogălniceanu din faţa corpului A al UAIC, punctul concret de întâlnire şi de pornire a marşului LGBTQ+ Iaşi Pride 2022, se află pe proprietatea privată. Vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie şi disponibilitate de a colabora cu privire la cele sesizate”, se arată în scrisoarea transmisă rectorului Tudorel Toader.

Despăgubiri de 110.000 de euro, plătite de statul român fostei președinte a AEP, Ana Maria Pătru

Articolul precedentEfectul crizei energetice: După Italia și Spania, Grecia vrea să raționalizeze utilizarea aparatelor de aer condiționat 
Articolul următorCând autoritățile dorm: Doi români au câștigat o avere din exploatarea persoanelor cu dizabilități, trimise la cerșit în Tenerife