Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, lansează acuzații grave la adresa ministerului de Finanțe. Potrivit unei postări Facebook, Voiculescu susține că s-ar fi dat bani publici pe mâna unor „infractori”. Mai exact, vorbim despre o alocare de aproximativ 1.1 miliarde de lei către Unifarm, companie angajată în multe scandaluri, în ultima perioadă, majoritatea dintre acestea având ca bază pandemia din 2020.
Vlad Voiculescu: „Așa cum orice pacient are legătură cu Ministerul Sănătății… aș zice că orice miliard de la stat are legătură cu Ministerul Finanțelor Publice”
„Când ministrul finanțelor este chiar inițiatorul OUG prin care se dau banii pe mâna unor potențiali infractori. În orice țară normală, acesta ar fi fost sfârșitul unui politician. La noi este probabil doar primul test că joacă după cum i se cântă, deci se califică pentru o funcție mai înaltă”, scrie Voiculescu pe Facebook.
Potrivit Libertatea, fostul șef al UNIFARM, Adrian Ionel, ar primit 1.150.000.000 de lei de la Trezoreria Statului. Suma ar fi fost aprobată printr-o Ordonanță de Urgență, în data de 18 martie 2020, document inițiat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și semnat ulterior de premierul Ludovic Orban.
„Ministerul Finanțelor Publice poate acorda, la solicitarea Companiei Naționale UNIFARM – S.A., un împrumut, din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.150.000 mii lei, pe o perioadă de 6 luni de la momentul acordării acestuia, respectiv data creditării contului prevăzut la alin. (5)” – extras din OUG 29/18 martie 2020.
Ordonanța prevede următoarele:
- Miliardul urma să fie utilizat pentru rambursarea primei tranșe din împrumutul acordat de Eximbank (575.000.000 de lei), iar din diferență urmau să fie achiziționate „de urgență” materiale și echipamente;
- Convenția dintre Unifarm și Ministerul Finanțelor urma să fie făcută în 3 zile lucrătoare, iar în încă trei zile lucrătoare să fie virați toți banii;
- Dobânda: fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, respectiv ROBOR la 3 luni, plus o marjă de 1,6% pe an; dobândă de întârziere în caz de neplată până la termen, potrivit sursei citate anterior.