Începând din această lună, peste 100 de germani vor încasa timp de trei ani câte 1.200 de euro lunar, în schimbul completării unor chestionare, relatează DW. Evoluția programului, unul pilot, este cercetată științific, iar scopul este de a vedea efectul unui venit de bază necondiționat (VBN). Suma, pentru români, pare mare, însă pentru germani este cu puțin mai mică decât salariul minim legal, care de la începutul anului este de 9,5 euro pe oră.
Potrivit sursei menționate, peste 2 milioane de germani au aplicat pentru înscrierea în acest proiect-pilot, la final fiind alese doar 122 de persoane.
Participanţii nu au trebuit să prezinte dovezi că sunt nevoiaşi şi au voie să muncească cât vor de mult sau de puţin pe întreaga durată a proiectului. Miai mult, singura obligație față de finanţatori este aceea „să completeze în cei trei ani cât durează studiul şapte chestionare online”, potrivit DW.
Totodată, alţi 1.380 de oameni completează la fiecare şase luni chestionarele fără a încasa venitul de bază ci doar o compensaţie bănească pentru efortul depus. Selecţia s-a făcut la voia întâmplării.
De unde provin banii pentru proiect
Proiectul a fost inițiat de o asociație de utilitate publică din Berlin, iar finanțarea provine de la aproximativ 150.000 de donatori privaţi. Mai mult, beneficiarii nu trebuie să-i impoziteze, aceștia fiind considerați „un cadou în bani în valoare de 43.200 de euro” pentru fiecare participant. Suma totală la care se ridică finanțarea este de aproximativ 5,2 milioane de euro.
Pragul sărăciei în Germania
Cercetătorii au ales în mod deliberat această sumă, de 1.200 de lei lunar, care reprezintă un venit de 14.400 de euro pe an, cu puțin peste nivelul așa-numitului „prag al sărăciei”, pe care Oficiul Federal de Statistică îl calculează în mod regulat, relatează HotNews.
Pentru persoanele singure, valoarea acestuia este, în prezent, de 13.600 euro pe an. Aceasta înseamnă că orice persoană din Germania care dispune anual de mai puțin decât această sumă, este săracă. Potrivit destatis.de, riscul sărăciei s-a accentuat în Germania, în 2019, tot al șaselea cetățean fiind amenințat de sărăcie, iar tot al cincilea, „de sărăcie sau marginalizare socială”.
Venitul de bază necondiționat (VBN) a fost subiect de discuție în 2020, pe fondul situației de criză generată de pandemia de Covid, când s-a pus în discuție modul în care liber-profesioniștii și micii întreprinzători pot fi susținuți financiar în acel context socio-medico-economic.