În cursul zilei de ieri, Senatul a adoptat, în unanimitate, cu 118 voturi „pentru”, proiectul de lege care prevede că oricine va fi condamnat pentru corupție, nu va beneficia de pensie specială. Ne referim, în acest caz, la militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special, membri ai Corpului diplomatic şi consular, judecători ai Curţii Constituţionale, personalul aeronautic civil navigant, și membri ai Curţii de Conturi.

Senatul a votat în unanimitate, după ce Comisia Europeană a pus condiții

Astfel, conform textului de lege, nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”, prevede textul adoptat.

Mai mult, proiectul de lege inițiat de Florin Roman mai prevede că persoanele care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru „o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea, precum şi una dintre infracţiunile cuprinse în Codul penal la Titlul IV – ‘Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei’ sau în titlul V – ‘Infracţiuni de corupţie şi de serviciu din Legea 286/2009’, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie”.

Maia Sandu anunță că Uniunea Europeană ajută Republica Moldova cu 600 de milioane de euro

De altfel, primul care a rămas fără pensie specială este Adrian Năstase, fostul premier social democrat. Acesta a contestat în instanță decizia.

Legea va trebui să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Articolul precedentMihai Lasca, deputat ex PAUR, condamnare cu suspendare
Articolul următorKelemen Hunor, optimist: crede că actualul Guvern are șanse să se mențină și după acest mandat
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.