Foto: Facebook Maia Sandu

Uniunea Europeană a decis să ajute Republica Moldova cu 600 de milioane de euro, chiar dacă nu face parte dintre statele componente. Potrivit președintelui Maia Sandu, este vorba despre un plan de recuperare economică, iar Republica Moldova are trasate obiective clare care ar trebui atinse, timp în care UE va veghea ca fiecare euro să fie folosit așa cum trebuie.

Președintele Republicii Moldova mai spune și că fondurile pe care UE a decis să le acorde vor fi folosite în cinci direcții, angajamentul fiind până în 2024.

De altfel, la începutul acestui an, Maia Sandu a semnat Decretul pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de finanțare între Republica Moldova și Comisia Europeană privind asistența financiară din partea Uniunii Europene destinată pentru atenuarea efectelor pandemiei, respectiv o donație de 15 milioane de euro, ajutor pentru depășirea crizei sanitare și economice.

Vești bune de la Bruxelles. Acum câteva ore, Comisia Europeană a anunțat lansarea unui Plan de recuperare economică pentru Republica Moldova, ca urmare a discuțiilor purtate în timpul vizitei mele la Bruxelles, în ianuarie. Planul stabilește un program de intervenții și investiții în sumă totală de până la 600 de milioane euro pentru țara noastră, ce va fi realizat în perioada 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile financiare internaționale, prin intermediul Echipei Europa și cu participarea investitorilor privați.

Planul se va axa pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și ÎMM-uri; infrastructură; educație și angajare pe piața muncii; și reforma statului de drept și a justiției. În același timp, fondurile anunțate – cele până la 600 de milioane de euro – vor fi oferite în baza unor condiționalități stricte convenite de Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Apreciez efortul Comisiei Europene, în special al Președintei Ursula von der Leyen și al Comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi și al echipei sale, pentru finalizarea rapidă a acestui plan.
Mulțumim, Uniunea Europeană!
”, scrie Maia Sandu pe Facebook.

Articolul precedentIeșirea la pensie, după formule statistice
Articolul următor„Atât a mai rămas din poveștile cu investiții wow”