Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, după ședința de guvern, că România va avea o creștere a salariului minim pe economie, în fiecare an, iar aceasta va fi făcută în baza unei „formule predictibile și transparente”. Mai mult, a precizat că ideea ca acest salariu să ajungă în următorii ani la 3.000 de lei reprezintă „o estimare”.
„Comisia nu spune cât să crească și unde să ajungă salariul minim. Comisia spune că trebuie să fie o formulă predictibilă și transparentă prin care oamenii știu exact cu cât crește salariul minim în fiecare an. Este o estimare că va fi la 3.000 de lei în 2026, dar, repet, mult mai important este cum ajungem acolo, formula trebuie să fie transparentă, să nu o schimbăm în fiecare an și asta este ceea ce avem în PNRR”, a spus Florin Cîțu.
Ministerul Muncii, discuții cu sindicatele și patronatele
Totodată a precizat că Ministerul Muncii a avut deja discuții și cu sindicatele, dar și cu patronatele. „Este o negociere tripartită și împreună vom agrea o formulă pe care, apoi, o vom aplica în fiecare an”, a mai spus premierul, adăugând că abia anul viitor este posibil să avem „formula magică”, astfel încât fiecare să își poată calcula valoarea acestui salariu minim.
În acest moment, România are aproximativ 1,6 milioane de angajați ce au salariul minim, potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan. Totodată, ministrul a precizat că mulți dintre aceștia acceptă și plata „la negru sau la gri”, fapt care este nu doar „contraproductiv”, dar le și afectează angajaților dreptul la pensie, chiar dacă pe moment se bucură că primesc mai mulți bani.
Salariul minim pe economie a fost stabilit pentru acest an la valoarea de 2.300 de lei (adică 1.386 de lei „în mână”).
România are aproximativ 1,6 milioane de angajați pe salariul minim