Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Duminică, la ora 6 dimineața, s-au deschis secțiile de votare din Ungaria, maghiarii find așteptați la urne pentru alegerile parlamentare. Viktor Orban, cel care caută un nou mandat de premier, „se luptă” cu o alianță de șase partide, convinsă că e timpul de o schimbare în ceea ce privește politica de la Budapesta.

Adversarului său, Peter Marki-Zay, a declarat că Orban reprezintă o rușine națională și e nevoie de un restart pentru a putea „spăla aceasta de pe numele Ungariei.”

Premierul maghiar a fost acuzat în repetate rânduri de contracandidatul său că a acaparat puterea asupra justiției și presei, afișând o viziune ultraconservatoare.

La alegerile parlamentare are loc și un referendum anti-LGBT

Părerile în rândul populației sunt împărțite, dar majoritatea speră că Orban nu va mai prinde încă un mandat în fruntea Guvernului. Potrivit sondajului Publicus, tabăra lui Orban și cea a contracandidatului său sunt la egalitate în intențiile de vot.

Premierul maghiar a dus o campanie „atipică” pentru câștigarea celui de-al patrulea mandat. Acesta s-a delimitat treptat de Putin, după ce a fost în vizită la el cu trei săptămâni înaintea izbucnirii războiului ruso-ucrainean, a plătit supliment de pensie și a oferit familiilor reduceri mari de impozite.

„Călcâiul lui Ahile” pentru Orban ar putea să fie războiul, iar opoziția nu l-a iertat, precizând că premierul de la Budapesta „este un pion al lui Putin.”

Peter Marki-Zay este susținut de Europa și de Statele Unite, acesta primind un mesaj de susținere din partea lui Hillary Clinton. Liderul opoziției a declarat că duminică, la urne, maghiarii trebuie să aleagă între „Putin și Europa.”

Pe lângă alegerile parlamentare, alegătorii din Ucraina vor răspunde și la patru întrebări legate de recenta lege anti-LGBT. Tabăra lui Orban a lansat campanii de dezinformare pentru a convinge alegătorii că minorii sunt în pericol iminent din partea lobby-ului de gen ce vine din Vest. Cel mai bun exemplu în acest caz îl reprezintă un videoclip în care purtătorul de cuvânt al partidului lui Orban explica faptul că zeci de copii au trecut prin tratament de reatribuire de gen în mai multe țări din Uniunea Europeană. Aceste proceduri sunt, de fapt, interzise în toate țările de pe continentul european.

Astăzi, la ora 19, secțiile de votare se vor închide, iar Ungaria va decide viitorul: continuarea „regimului” Orban sau o apropiere de Europa și valorile democratice.

Citește și: Viktor Orban și relațiile Ungariei cu „noua Rusie”

Articolul precedentCresc cazurile de Covid-19 în China. Autoritățile sunt în alertă
Articolul următorGheorghe Flutur: „Nu putem să zicem că totul a mers foarte bine”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.