Sursa foto: Gazeta de Sud

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, joi, că țara noastră s-a alăturat demersului comun al unor state părţi la Statutul de la Roma de sesizare a Procurorului Curţii Penale Internaţionale cu privire la anchetarea infracţiunilor de genocid și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei de către Rusia.

Demersul are ca și scop accelerarea procedurilor judiciare și demararea anchetei în legătură cu situația din Ucraina.

„Acest demers reflectă determinarea comunităţii internaţionale de a folosi inclusiv instrumentele dreptului internaţional şi ale justiţiei internaţionale pentru a trage la răspundere acei oficiali sau alţi reprezentanţi ai Federaţiei Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul de Externe, potrivit news.ro.

Comunitatea internațională, pregătită să sancționeze Rusia pentru atacurile asupra Ucrainei

De asemenea, Bogdan Aurescu a mai precizat că acțiunile Kremlinului reprezintă o amenințare la pacea și securitatea mondială, iar lumea liberă trebuie să se unească și să combată aceste infracțiuni comise.

„Victimele agresiunii Rusiei în Ucraina merită dreptate, iar Curtea Penală Internaţională este cea mai în măsură să acţioneze în acest scop. Nicio infracţiune nu poate şi nu trebuie să rămâne nepedepsită!’”, a spus ministrul Aurescu.

Curtea Penală Internațională a fost înființată prin Statutul de la Roma pe 17 iulie 1998, aceasta având competența de a judeca și pedepsi persoane fizice responsabile de crime împotriva umanității și crimele de război.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a anunțat că va începe „cât mai repede cu putință” să documenteze posibile crime împotriva umanității comise de către Rusia în Ucraina.

Reamintim că în urmă cu o zi, ONU a acordat un vot masiv pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească. Mai exact, din cei 193 de membri, 141 au votat pentru rezoluție, 35 s-au abținut, iar 5 au fost împotrivă.

Țările care au susținut Rusia au fost Coreea de Nord, Siria, Eritreea, și Belarus. Rezoluția nu are consecințe legale, dar va întări presiunile pe Rusia și aliatul acesteia, Belarus.

Astăzi, 3 martie, a început cea de-a doua rundă de negocieri dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei în regiunea Brest din Belarus.

Citește și: Ursula von der Leyen: „România este un exemplu extraordinar de solidaritate”

Articolul precedentPrimăria Sectorului 5 trimite o Scrisoare Deschisă: “Nicuşor Dan comite acte de abuz în serviciu, de sfidare a legii și de nesocotire a drepturilor și intereselor celorlalți subiecți de drept administrativ”
Articolul următorPonta, despre tragedia din Dobrogea: “Putem să spunem că suntem pregătiți pentru apărare?”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.