Potrivit unei analize a Academiilor Naţionale de Ştiinţe, Inginerie şi Medicină, Statele Unite ale Americii (SUA) au generat 42 de milioane de tone de deşeuri din plastic în 2016, relatează AFP. Cu alte cuvinte, dublul comparativ cu China și decât țările Uniunii Europene la un loc. Cu toate acestea, populația SUA reprezintă doar 5% din populația lumii.
Conform analizei, un american generează anual 130 de km de deșeuri de plastic, comparativ cu un britanic, ce aruncă 98 de kg pe an. Totodată, media în Franța este de doar 43 de kilograme pe an.
Plasticul și poluarea din marile țări ale lumii
Mai mult, în fiecare an, în oceanele lumii ajung aproape 9 milioane de tone de deșeuri, echivalentul unui camion de gunoi aruncat în mare la fiecare minut, se arată în raport. De asemenea, materialele plastice care sunt aruncate pe uscat riscă să ajungă în ocean prin intermediul râurilor.
În 2030, specialiștii susțin că în ocean ar putea ajunge peste 53 de milioane de tone de plastic pe an, mai exact jumătate din greutatea totală a peștilor pescuiți. Marile națiuni ale lumii caută soluții pentru a dezvolta procesul de reciclare a deșeurilor din plastic.
Europa și problema deșeurilor de plastic
În 2018, producția de plastic a ajuns la aproape 360 de milioane de tone. Cu toate acestea, în prima jumătate a lui 2020 s-a înregistrat o scădere abruptă din cauza pandemiei de coronavirus, dar producția și-a revenit în a doua jumătate a anului. În Europa, spre exemplu, cea mai folosită modalitate de a elimina deșeurile din plastic este recuperarea energiei și reciclarea. Mai mult, 25% dintre deșeurile din plastic sunt depozitate în gropi de gunoi.
În 2019, la nivel global, producția și incinerarea materialelor plastice au degajat în atmosferă peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră. Cercetătorii susțin că până în 2050, aceste emisii vor ajunge la aproape 3 miliarde de tone. O parte dintre acestea pot fi evitate printr-o reciclare mai bună.
În cadrul Pactului Verde, 55% din ambalajele din plastic vor trebui reciclate până în 2030.
„Gluma anului”. Ministerul Mediului ne învață să băgăm plasticul la cuptor